Πώς συνδέεται η κατανάλωση των αυγών στη βρεφική ηλικία με την εμφάνιση αλλεργίας στα αυγά μετέπειτα στην πορεία της ζωή των παιδιών; Στοιχεία νέας μελέτης που παρουσιάζεται στην ετήσια επιστημονική συνάντηση Αμερικάνικου Κολλεγίου Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας αποκαλύπτουν ότι εάν αρχικά εισαγάγουμε στην διατροφή των βρεφών τα αυγά, ενδέχεται να αποτρέψουμε τις πιθανότητες να εμφανιστεί η αλλεργία στη συγκεκριμένη τροφή μετέπειτα στη ζωή τους.

Η διαπίστωση αυτή έρχεται μάλλον να ενισχύσει τις συστάσεις αλλεργιολόγων και παιδιάτρων από το 2017 στους γονείς όσον αφορά την ένταξη διάφορων αλλεργιογόνων παραγόντων, όπως για παράδειγμα των προϊόντων με παράγωγο το φιστίκι, με στόχο να αποφευχθεί κάποια αντίστοιχη αλλεργία μελλοντικά.

«Εξετάσαμε δεδομένα σχετικά με τη βρεφική διατροφή και την εμφάνιση τροφικών αλλεργιών από τη γέννησή των παιδιών έως τα 6 τους χρόνια, τα οποία προέκυψαν από τη συλλογή 2237 ερευνών σε γονείς για τη διεξαγωγή της έρευνας Infant Feeding Practices Study II» σημειώνει η Giulia Martone, Αλλεργιολόγος και Ανοσολόγος και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Διαπιστώσαμε ότι τα παιδιά που δεν είχαν εισάγει στη διατροφή τους αυγά πριν συμπληρώσουν τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αλλεργία στα αυγά 6 χρόνια αργότερα».

Πιο συγκεκριμένα, σε 14 από τις 2237 μελέτες (το 0.6%) διαπιστώθηκαν αλλεργίες στα αυγά στον πρώτο  χρόνο ζωής των παιδιών, ενώ σε 11 από τις 1379 μελέτες (0.8%) διαπιστώθηκε αλλεργία στα αυγά σε ηλικία 6 ετών. Τα παιδιά που παρουσίασαν αλλεργία στα αυγά στην ηλικία των 12 μηνών και των 6 ετών διαπιστώθηκε ότι κατανάλωναν λιγότερα αυγά στην ηλικία των 5, 6, 7 και 10 μηνών.

«Η αλλεργία στα αυγά είναι η δεύτερη πιο συχνή τροφική αλλεργία σε όλο τον κόσμο» συμπληρώνει ο Xiaozhong Wen, ανώτερος συγγραφέας και κύριος ερευνητής της μελέτης. «Τα πρόσφατα αυτά στοιχεία υποδεικνύουν ότι η εισαγωγή του αυγού στη βρεφική διατροφή, χωρίς όμως να διακόπτεται η κατανάλωσή του, φαίνεται πως προστατεύει αποτελεσματικά ενάντια στην ανάπτυξη αλλεργίας σε αυτά».

Διαβάστε επίσης: 

Αυγά: Ένας καλός λόγος να προτιμάμε το ασπράδι

Τελικά πόσα αυγά μπορούμε να τρώμε την εβδομάδα;