Το καλοκαίρι που μόλις πέρασε δεν ήταν από εκείνα που είχαμε μάθει με αποτέλεσμα πολλοί από εμάς να μην να κάνουν διακοπέςΠώς λοιπόν μπορούμε να ενισχύσουμε τα κίνητρα, την ευεξία και την αντοχή μας, κατά τη διάρκεια του χρόνου, προκειμένου να παραμείνουμε δυναμικοί και αποφασιστικοί απέναντι στις προκλήσεις του ερχόμενου χειμώνα; Η ψυχολόγος Μαρίνα Μόσχα έχει όλες τις απαντήσεις.  

  1. Να είστε ευγενικοί με τον ίδιο σας τον εαυτό: Δώστε στον εαυτό σας χρόνο και φερθείτε του με τον σεβασμό που του αρμόζει. Κατανοείτε πιστεύω πως εφόσον δεν καταφέρατε να ξεκουραστείτε και να χαλαρώσετε το καλοκαίρι με τους τρόπους που γνωρίζατε, όπως πχ. διακοπές, ταξίδια, ημερήσιες εκδρομές, δεν μπορείτε να απαιτείτε να έχετε την απόδοση ενός ξεκούραστου και ανανεωμένου ανθρώπου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν θα …βγάλετε την χρονιά, απλά μην είστε αυστηροί και επικριτικοί και σταδιακά θα δείτε πως θα μπορέσετε και πάλι να αυξήσετε την απόδοσή σας.  
  2. Αξιοποιήστε τις μικρές στιγμές ευχαρίστησης στην καθημερινότητά σας: Μπορεί να μην πήγατε διακοπές, μπορείτε όμως να πάρετε ευχαρίστηση από δραστηριότητες ή ακόμη και μικροχαρές στην καθημερινότητα που θα σας δίνουν ανάσες φρεσκάδας και χαλάρωσης.  
  3. Μην συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους: «Έξω από το χορό, πολλά τραγούδια λέμε» λέει η γνωστή παροιμία. Δεν μπορείτε να κρίνετε αν κάποιος είναι καλύτερος από εσάς από αυτό που βλέπετε και μόνο. Πολλές φορές, οι συγκρίσεις είναι άδικες, καθώς μας θαμπώνει ένα ωραίο αυτοκίνητο, ένας επιτυχημένος άνθρωπος ή μία «καθώς πρέπει» οικογένεια. Δεν ξέρουμε τίποτα πέρα από το πόσο «ευτυχισμένη φαίνεται» η ζωή των άλλων! Αντί να ξοδεύετε χρόνο και ενέργεια με μίζερο τρόπο, επενδύστε τον στο τι θα σας έκανε καλό! 
  4. Αφιερώστε χρόνο σε αγαπημένες σας δραστηριότητες: Επιτρέψτε στον εαυτό σας, να είναι αυθόρμητος και δημιουργικός, όταν η παρόρμηση της στιγμής το απαιτεί. Μπορείτε να κάνετε μία χαλαρή βόλτα στο πάρκο με φίλους, το σύντροφο και τα παιδιά σας, να διαβάσετε το αγαπημένο σας βιβλίο ή να δείτε μία ταινία που θέλατε από καιρό.  
  5. Μείνετε στο «ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ»: Το να γυρίζετε στο παρελθόν και στο τι δεν έγινε ή δεν κάνατε και μετά να κάνετε …άλμα στο μέλλον για να δείτε τις συνέπειες αυτού που δεν κάνατε, το μόνο σίγουρο πως θα σας γεμίσει μιζέρια, εκνευρισμό, ενοχές, απογοήτευση… Μόνο στο παρόν μπορούμε να λειτουργήσουμε, να σκεφτούμε, να χαρούμε, να διασκεδάσουμε… Το χθες έφυγε, το αύριο δεν έχει έρθει, ζούμε στο σήμερα και το απολαμβάνουμε μέσα από τις αισθήσεις μας, ρουφώντας την κάθε στιγμή…  
  6. Παρατηρήστε τι σας αγχώνει: Είναι εύκολο να αποδίδουμε όλα τα δύσκολα στο «κακό άγχος» και να λέμε ότι «δεν πρέπει να αγχωνόμαστε». Για να το αντιμετωπίσουμε χρειάζεται πρώτα από όλα να δούμε «με τι αγχωνόμαστε». Πως θα αντιμετωπίσω κάτι αν δεν το «βλέπω»; Το άγχος είναι κομμάτι της καθημερινότητάς μας, χρειάζεται λοιπόν να βρούμε τρόπους αποφόρτισης για να παραμείνουμε λειτουργικοί και παραγωγικοί. Παράδειγμα, ένας ισορροπημένος τρόπος ζωής, ένα υποστηρικτικό οικογενειακό ή/και φιλικό περιβάλλον θα μας βοηθήσουν να το διαχειριστούμε πιο εύκολα. 
  7. Δημιουργήστε σταθερές σχέσεις και δεσμούς: Μήπως δεν πήγατε διακοπές επειδή δεν είχατε παρέα; Μήπως οι σχέσεις σας δεν σας καλύπτουν και τις «υπομένετε» για να μην είστε μόνοι; Ακόμα χειρότερα μήπως κάνετε μόνο επιφανειακές σχέσεις; Καιρός να αναθεωρήσετε και να δείτε «πως εμπλέκεστε» και «πως σχετίζεστε» με τους άλλους ανθρώπους. Αν δεν μπορείτε μόνοι σας να το κάνετε, αναζητήστε τη βοήθεια ειδικού. 
  8. Βάλτε ρεαλιστικούς στόχους: Καταγράψτε τι θέλετε να επιτύχετε φέτος που είναι και μία δύσκολη επίσης χρονιά με την πανδημία να είναι ακόμη εδώ. Μετά, χωρίστε τους στόχους σε πιο μικρούς και αναγνωρίστε τα αναγκαία βήματα, για να τους πραγματοποιήσετε. Μην ξεχνάτε πως το πλάνο σας πρέπει να είναι και ευμετάβλητο, ώστε αν κάποια επιθυμία ή στόχος δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, να μπει κάτι άλλο στη θέση του, κάτι όμως που πραγματικά θέλετε και όχι απλά για να γεμίσει η λίστα σας! Και βέβαια, έχουμε πάντα στο μυαλό μας πως είναι ρεαλιστικοί και σύμφωνοι με τις ανάγκες και τις δυνατότητές μας. 
  9. Προκαλέστε τον εαυτό σας: Κάποιες φορές διστάζουμε να θέσουμε στόχους μήπως και δεν τους επιτύχουμε. Και όμως, είναι σημαντικό να προκαλέσουμε τον εαυτό μας ανακαλύπτοντας για παράδειγμα μία δεξιότητα που δεν ξέραμε πως έχουμε. Προκλήσεις που θα τονώσουν την πνευματική ευεξία και θα σας κάνουν να νιώσετε πιο ζωντανοί, δημιουργικοί και λειτουργικοί, δίνοντας μία αίσθηση προόδου και επιτυχίας. 
  10. Φροντίστε τον εαυτό σας: Δώστε τον κατάλληλο χώρο και χρόνο, την κατάλληλη φροντίδα, μέσα από τη διατροφή, τον ποιοτικό ύπνο, την ξεκούραση, τις ανάγκες σας, γυμναστείτε – όχι υπερβολικά – αλλά τόσο όσο χρειάζεται ο οργανισμός σας για να εκκρίνει ενδορφίνες – το φυσικό του αντικαταθλιπτικό. «Νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ» έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι, που σημαίνει πως η σωματική και ψυχική μας υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Αν νοσεί το σώμα, αργά ή γρήγορα θα νοσήσει και η ψυχή μας και το αντίστροφο. Ένα γερό σώμα βιολογικά συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την αίσθηση της ικανοποίησης, που αντλείτε από τη ζωή 

Και φυσικά καλά όλα τα παραπάνω αλλά όταν είστε και γονείς… τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά καθώς το μικρό σας έχει μεγαλύτερη ανάγκη από την παρουσία σας… Έτσι, καθώς θα προσαρμόζεστε – μικροί και μεγάλοι – στους ρυθμούς της νέας σεζόν και με το μικρό σας να ετοιμάζεται για το σχολείο, ακολουθώντας τα μέτρα προφύλαξης κατά της Covid-19 δείτε τα παρακάτω:  

  1. Αξιοποιήστε μικρές στιγμές ευχαρίστησης μαζί με το μικρό σας και κάντε πράγματα που δεν συνηθίζετε: Μην ξεχνάτε πως όπως και εσείς, έτσι και το παιδί σας έχει ανάγκη από την καθημερινή χαλαρότητα και πινελιές που θα την χρωματίσουν!  
  2. Κάντε μαζί πράγματα και αγαπημένες σας δραστηριότητες: Επιτρέψτε σε εσάς και στο παιδί σας να «φτιάξετε» τις δικές σας δημιουργικές δραστηριότητες, όπου θα χαίρεστε και οι δύο. 
  3. Παρατηρήστε τι αγχώνει το παιδί σας: Είναι σημαντικό για το ξεκίνημα της νέας σεζόν, όπου νιώθετε πως δεν αλλάξατε παραστάσεις να αναγνωρίσετε τι αγχώνει και το μικρό σας καθώς και εκείνο ενδεχομένως νιώθει την καθημερινότητα να το βαραίνει… Αναγνωρίστε λοιπόν το δικό του άγχος, μην το υποτιμάτε και αναζητήστε μαζί τρόπους αποφόρτισης για να παραμείνετε και οι δύο λειτουργικοί και παραγωγικοί. Μην ξεχνάτε, πως αν το παιδί σας δεν είναι ευχαριστημένο, θα έχει ξεσπάσματα που θα χαλάσουν και την δική σας ηρεμία.
  4. Βάλτε ρεαλιστικούς στόχους: Ότι είπαμε πιο πάνω για εσάς, κάντε το μαζί με το παιδί σας. 
  5. Μάθετε το παιδί σας να φροντίζει τον εαυτό του: Όσο μικρό και να είναι – πόσο μάλλον αν είναι μεγαλύτερο ηλικιακά και πιο αυτονομημένο. Κάντε το μάλιστα να φαίνεται σαν παιχνίδι και δώστε σημασία στη διατροφή του, στον ύπνο – να είναι όχι μόνο ποσοτικός αλλά και ποιοτικός, να ξεκουράζεται, να παίζει – ιδιαίτερη σημασία έχει το παιχνίδι στην παιδική ηλικία που δυστυχώς κοντεύει να χαθεί μέσα από τις «υποχρεώσεις» και τις δραστηριότητες…  

 

Διαβάστε επίσης:

Γονείς με «πρωτάκια»; Πέντε tips για να βοηθήσετε το παιδί

Κορωνοϊός και επιστροφή στο σχολείο: Βοηθήστε το παιδί να καταλάβει τι πρέπει να προσέχει