Ο μαιευτήρας-γυναικολόγος και ειδικός αναπαραγωγής, Κωνσταντίνος Κωσταράς, έχει όλες τις απαντήσεις σχετικά με την υγεία και τους πιθανούς κινδύνους στο πλαίσιο μιας εγκυμοσύνης εν καιρώ πανδημίας.

Όπως εξηγεί στο ygeiamou.gr «Δεν έχουμε πληροφορίες από δημοσιευμένες επιστημονικές εκθέσεις σχετικά με την ευαισθησία των εγκύων γυναικών στον κορωνοϊό. Οι έγκυες γυναίκες παρουσιάζουν ανοσολογικές και φυσιολογικές αλλαγές που θα μπορούσαν να τις καταστήσουν πιο ευαίσθητες στις ιογενείς αναπνευστικές λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένου του κορωνοϊού. Οι έγκυες γυναίκες ενδέχεται επίσης να διατρέχουν κίνδυνο σοβαρών ασθενειών, νοσηρότητας ή θνησιμότητας σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, όπως παρατηρήθηκε σε περιπτώσεις άλλων σχετιζόμενων λοιμώξεων από κορονοϊό και άλλες ιογενείς αναπνευστικές λοιμώξεις, όπως η γρίπη, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να προβαίνουν σε συνηθισμένες προληπτικές ενέργειες για την αποφυγή λοίμωξης όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών και την αποφυγή ασθενών».

Οι έγκυες γυναίκες με κορωνοϊό διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ανεπιθύμητων παρενεργειών;

Δεν έχουμε πληροφορίες σχετικά με ανεπιθύμητες παρενέργειες  στην εγκυμοσύνη σε εγκύους με κορωνοϊό. Περιπτώσεις αποβολής ή ακόμη και θνησιμότητας, έχουν παρατηρηθεί σε περιπτώσεις μόλυνσης από  άλλους σχετικούς κορωνοϊούς [SARS-CoV και MERS-CoV] κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι υψηλοί πυρετοί κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ορισμένων γενετικών ανωμαλιών.

Έγκυες γυναίκες εργαζόμενες στον τομέα υγειονομικής περίθαλψης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης δυσμενών αποτελεσμάτων αν φροντίζουν ασθενείς με κορωνοϊό;

Έγκυες που εργάζονται στον τομέα της υγείας θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες εκτίμησης κινδύνου και ελέγχου της μόλυνσης όταν εκτίθενται σε ασθενείς με υποψία ή επιβεβαίωση κρούσματος. Οι πρακτικές πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων αποτελούν σημαντικό μέρος της προστασίας από τον ιό. Ωστόσο οι πληροφορίες που διαθέτουμε σχετικά με τον κορωνοϊό κατά την εγκυμοσύνη είναι πολύ περιορισμένες.

Μπορούν οι έγκυες γυναίκες με κορωνοϊό να περάσουν τον ιό στο έμβρυο ή το νεογέννητο (δηλαδή κάθετη μετάδοση);

Το αν η έγκυος γυναίκα με κορωνοϊό μπορεί να μεταδώσει τον ιό που προκαλεί τη λοίμωξη στο έμβρυο ή το νεογνό μέσω άλλων οδών κάθετης μετάδοσης (πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά τον τοκετό) είναι ακόμη άγνωστο. Ωστόσο, σε πρόσφατα περιστατικά από μητέρες με κορωνοϊό σε κανένα από τα βρέφη δεν ανιχνεύτηκε ο ιός SARS-Cov-2 που προκαλεί τη λοίμωξη COVID-19. Επιπλέον, ο ιός δεν ανιχνεύθηκε σε δείγματα αμνιακού υγρού ή μητρικού γάλακτος.

Τα βρέφη που γεννιούνται από μητέρες που έχουν περάσει κορωνοϊό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ανεπιθύμητων συμπτωμάτων;

Με βάση περιορισμένες αναφορές περιπτώσεων, έχουν αναφερθεί ανεπιθύμητα αποτελέσματα για τα βρέφη (π.χ. πρόωρο τοκετό) που γεννήθηκαν από μητέρες θετικές στον κορωνοϊό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο ότι αυτά τα αποτελέσματα σχετίζονταν με τη μητρική λοίμωξη και αυτή τη στιγμή δεν είναι γνωστός ο κίνδυνος ανεπιθύμητων συμπτωμάτων στα βρέφη. Δεδομένων των περιορισμένων διαθέσιμων δεδομένων που σχετίζονται με τον  ιό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η γνώση των ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων από άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος μπορεί να μας παρέχει μερικές πληροφορίες. Για παράδειγμα, άλλες λοιμώξεις από ιούς του αναπνευστικού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως η γρίπη, έχουν συσχετιστεί με ανεπιθύμητες νεογνικές εκβάσεις, συμπεριλαμβανομένου του χαμηλού βάρους γέννησης και του πρόωρου τοκετού. Επιπλέον, η εμφάνιση κρυολογήματος  ή γρίπης με υψηλό πυρετό στις αρχές της εγκυμοσύνης ενδέχεται να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων γενετικών ανωμαλιών.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός – Εγκυμοσύνη: Αυτή η βιταμίνη είναι πολύτιμη για τις γυναίκες

Κορωνοϊός και εγκυμοσύνη: Ο ιός «πυροδοτεί» πρόωρο τοκετό;

Κορωνοϊός και εγκυμοσύνη: Τι ισχύει για τη μετάδοση από την έγκυο στο μωρό