Το περιστατικό καταγράφηκε πρόσφατα στις ΗΠΑ, στο Λος Άντζελες, και αφορούσε έναν προηγουμένως υγιή 41χρονο άνδρα που τον εξέτασαν οι γιατροί στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, μετά από τρεις εβδομάδες πρήξιμο, κόπωση και δύσπνοια. Μεταφέρθηκε στη μονάδα εντατικής θεραπείας και αργότερα διαγνώστηκε με μεταστατικό λέμφωμα Hodgkin. Το περιστατικό δημοσιοποιήθηκε στο JACC: Case Reports.

Ενώ ο άνδρας βρισκόταν υπό ηρεμία σε αναπνευστήρα στη ΜΕΘ, το monitor παρακολούθησής του έδειξε ξαφνικά την έναρξη καρδιακής προσβολής. Αλλά όταν ασκήθηκε πίεση στην άνω κοιλιακή χώρα του άνδρα για να εκτιμηθεί το σοβαρό φούσκωμα (κλινική εξέταση), η καρδιακή λειτουργία του ασθενούς ομαλοποιήθηκε και τα ανησυχητικά συμπτώματα σταμάτησαν ξαφνικά. Μετά την εισαγωγή ενός ρινογαστρικού σωλήνα για την ανακούφιση του φουσκώματος του άνδρα και την εκ νέου διενέργεια ηλεκτροκαρδιογραφήματος επιβεβαιώθηκε ότι ο άνθρωπος δεν είχε καρδιακό πρόβλημα.

Για αυτό και είναι σημαντικό οι γιατροί να γνωρίζουν ότι, αν και σπάνια, η οξεία γαστρεντερική διάταση μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην απεικόνιση των συμπτωμάτων. Οι γιατροί πρέπει να διακρίνουν αυτές τις περιπτώσεις από τις αληθινές καρδιακές προσβολές με κλινική εξέταση για να αποτρέψουν την περιττή θεραπεία και επεμβατικές διαδικασίες όποτε είναι δυνατόν