Γνωρίζουμε ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που επιβιώνουν από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο και να ανακάμψουν πιο γρήγορα. Αλλά σχεδόν καμία έρευνα ως τώρα δεν είχε εξετάσει πώς η σωματική δραστηριότητα διαφορετικών εντάσεων επηρεάζει τη λειτουργία μεταξύ των επιζώντων από εγκεφαλικό. Μία έρευνα που έγινε λοιπόν στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι Ουρμπάνα-Σαμπέιν, διαπίστωσε ότι η ελαφριά άσκηση στο πλαίσιο της καθημερινότητας, μπορεί να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα για αυτούς τους ασθενείς. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος του American Journal of Physical Medicine and Rehabilitation.

Για τη μελέτη, αξιολογήθηκε η καθημερινή σωματική δραστηριότητα σε 30 επιζώντες από εγκεφαλικό και εξετάστηκαν οι καθημερινές τους ασχολίες. Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες στη μελέτη έκαναν μόνο περίπου επτά λεπτά μέτριας έως έντονης δραστηριότητας την ημέρα, αλλά αρκετές ώρες (πάνω από τρεις ώρες) δραστηριότητες που δεν ιδρώνουν και δεν λαχανιάζουν, περπάτημα με χαλαρό ρυθμό, οικιακή καθαριότητα, μη επίπονες δουλειές του σπιτιού, ελαφριά κηπουρική.

Όπως αναφέρεται λοιπόν στα πρώτα συμπεράσματα της μελέτης και προτείνεται, εκτός από τη μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα, οι καθημερινές ρουτίνες ελαφριάς έντασης συμβάλλουν επίσης στην καλύτερη φυσική λειτουργία των επιζώντων από εγκεφαλικό επεισόδιο.