Αποζημίωση 100 δολαρίων ανά επίσκεψη λαμβάνει καθένας από τους εθελοντές οι οποίοι συμμετέχουν ως «πειραματόζωα» στην προσπάθεια εξεύρεσης αντιδότου στον κορωνοϊό. Μαρτυρία ενός εκ των εθελοντών στην εφημερίδα Washington Post αποτυπώνει εκ των έσω τη διαδικασία, όπως αυτή εκτυλίσσεται στα εργαστήρια της εταιρείας Moderna, μιας εκ των πρωτοπόρων στην κούρσα προς το πολυπόθητο εμβόλιο.

«Μας δίνουν 100 δολάρια και δωρεάν πάρκινγκ» λέει ο Ian Haydon, συνεργάτης του πανεπιστημίου της Ουόσινγκτον, στο Σιάτλ των ΗΠΑ. Είναι ένας από τους 45 εθελοντές – «πειραματόζωα» και έχει ήδη δεχθεί μια ενδοφλέβια έγχυση στον οργανισμό του μιας άγνωστης, υπό δοκιμήν ουσίας, σε ποσότητα 250 μικρογραμμαρίων. Όπως λέει ο Haydon, το πρόγραμμα στο οποίο ενταχθεί είναι το πρώτο που έχει προχωρήσει σε δοκιμές υποψηφίων εμβολίων σε ανθρώπους. Ωστόσο, ο ίδιος τονίζει ότι πρόκειται για την Φάση Α των δοκιμών. Η οποία προβλέπεται να διαρκέσει 14 μήνες κατ’ ελάχιστον. Κατόπιν θα ακολουθήσει η επόμενη Φάση εξέλιξης.

Ο Ian Haydon ανταποκρίθηκε σε μια αγγελία της Moderna και εξεδήλωσε ενδιαφέρον. Τον κάλεσαν για συνέντευξη και, κατόπιν εξετάσεων, αναλύσεων αίματος, σχολαστικού ελέγχου του ιατρικού του φακέλου κ.λπ. προχώρησαν στην πρώτη ένεση. Η χορήγηση της ουσίας έγινε την προηγούμενη Τετάρτη. Οι υπεύθυνοι της Moderna έδωσαν στον Haydon ένα θερμόμετρο και του ζήτησαν να μείνει στο σπίτι του και να καταγράφει τις τιμές της σωματικής του θερμοκρασίας καθώς και οποιαδήποτε μεταβολή στην υγεία του θα παρατηρούσε.

Το ζητούμενο είναι να αποκαλυφθεί ο μηχανισμός αντίδρασης του ανθρώπου στον ιό. Ο Haydon λέει ότι «η συγκεκριμένη ουσία που έχουν βάλει στον οργανισμό μου, είναι σχεδιασμένη να δράσει με κάπως διαφορετικό τρόπο σε σχέση με τη γενική πρακτική που ακολουθείται για την ανεύρεση του εμβολίου. Όλα τα εμβόλια επιδιώκουν να εκπαιδεύσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα στο να αμύνονται στον εκάστοτε ιό πριν από την προσβολή. Αυτό γίνεται με τον εμβολιασμό του ίδιου του ιού -σε μια ελεγχόμενα εξασθενημένη εκδοχή του.

Στο πείραμα της Moderna όμως, αντί να μου κάνουν ένεση με κάποια πρωτεΐνη από τον ίδιο τον κορωνοϊό, οι ερευνητές μου έδωσαν με ένεση το γενετικό υλικό το οποίο δημιουργεί την ιογόνο πρωτεΐνη. Εάν ο οργανισμός μου αφομοιώσει αυτό το γενετικό υλικό και μπει στη διαδικασία να εκτελέσει τις οδηγίες που αυτό μεταφέρει, θα γεννηθεί μέσα μου προσωρινά μια μονοκυτταρική πρωτεΐνη του κορωνοϊού. Όταν συμβεί αυτό, ο οργανισμός μου θα θέσει σε ενέργεια το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να σκοτώσει τα επιβλαβή κύτταρα. Η ιδέα είναι ότι αυτά τα αντισώματα θα με προστατεύσουν και έναντι του πραγματικού ιού».

Πάντως, μετά από μερικά 24ωρα αυτοπαρατήρησης και συμβίωσης με μια πειραματική ουσία που κυκλοφορεί στο αίμα του, το «πειραματόζωο» Ian Haydon αναφέρει ότι νιώθει μια χαρά, είναι απολύτως υγιής και χωρίς κανένα σύμπτωμα -παρεκτός της ενόχλησης που νιώθει στο σημείο όπου του έκαναν την ένεση.

Ειδήσεις σήμερα:

Ερευνητές στο Χονγκ Κονγκ: Το «lockdown» δεν μπορεί να αρθεί πριν βρεθεί εμβόλιο

Πειραματικό εμβόλιο για τον κορωνοϊό θα δοκιμαστεί σε ανθρώπους τον Μάιο!

Κορωνοϊός: Μάχη με το χρόνο με όπλο πειραματικό εμβόλιο