Η δαπάνη χρόνου στα σούπερ μάρκετ, η κατανάλωση φαγητού σε εστιατόρια, η χρήση των δημόσιων μέσων μεταφοράς, καθώς και η επαφή με κάποιον που έχει κρυολογήσει, αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης λοίμωξης του αναπνευστικού. Το έχουμε ακούσει παντού και υπάρχουν και έρευνες που το αποδεικνύουν.

Σε αυτήν την έρευνα που έγινε στην Αγγλία και στην Ουαλία πριν λίγα χρόνια και δημοσιεύτηκε πρόσφατα, φάνηκε ότι οι άνθρωποι που έρχονταν σε επαφή με πολλούς άλλους σε δημόσιους χώρους και συγχρωτίζονται, είχαν αυξημένες πιθανότητες να κολλήσουν κάποιον ιό του αναπνευστικού συστήματος. Συγκεκριμένα, με βάση την έρευνα, το 51% των ανθρώπων που εμφάνισε κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού είχε έρθει σε επαφή την προηγούμενη εβδομάδα με κάποιον που είχε κρυολογήσει, το 90% είχε πάει για ψώνια στο σούπερ μάρκετ επίσης μία εβδομάδα πριν, ενώ το 21% των ατόμων είχε επισκεφτεί κλειστούς χώρους (δεξιώσεις, εκκλησία ή κάτι παραπλήσιο).

Ο καθηγητής επιδημιολογίας Andrew Hayward στο UCL επισημαίνει ότι οι συνήθεις εποχιακοί ιοί του αναπνευστικού και ο COVID-19 μεταδίδονται με παρόμοιο τρόπο, μέσω σταγονιδίων που περιέχουν τον ιό και την επαφή με μολυσμένες εκκρίσεις. «Η έρευνα αυτή δείχνει σαφώς ότι οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος μπορούν να εξαπλωθούν εύκολα σε ένα ευρύ φάσμα δημόσιων χώρων, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων συγκοινωνιών, των καταστημάτων, των εστιατορίων και των εκκλησιών».

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τα έτη 2006-2007 και 2010-2011 με τη συμμετοχή περισσότερων από 600 ανθρώπων.
Με βάση αυτά ο καθηγητής Hayward καταλήγει: «Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν τα εντατικά μέτρα φυσικής απομόνωσης σε όλες τις χώρες με μετάδοση του COVID-19 για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού, να σωθούν ζωές και να μειωθεί η έντονη πίεση που θα αντιμετωπίσουν οι υπηρεσίες υγείας».