Τα άτομα με καρδιακές παθήσεις έχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της American Heart Association πριν λίγους μήνες.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα δεδομένα από 12.712 άτομα από τη μελέτη Framingham Heart, τα οποία δεν είχαν καρδιακή νόσο ή καρκίνο κατά την έναρξη της μελέτης. Χρησιμοποίησαν έναν δείκτη κινδύνου που προβλέπει την πιθανότητα ενός ατόμου να αποκτήσει καρδιακή νόσο μέσα σε ορίζοντα δεκαετίας. Κάπου εκεί διαπίστωσαν ότι άτομα με πιθανότητα κινδύνου 20% ή υψηλότερη για καρδιοπάθειες είχαν περισσότερο από τρεις φορές πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο, σε σχέση με εκείνα που είχαν δείκτη κινδύνου 5% ή χαμηλότερο για καρδιοπάθειες.

Επίσης, οι άνθρωποι που αργότερα έπαθαν καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια ή κολπική μαρμαρυγή είχαν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο σε σύγκριση με εκείνους που δεν εμφάνισαν καρδιακά προβλήματα.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος μοιράζονται πολλούς παράγοντες κινδύνου, όπως η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και το κάπνισμα.

Η μελέτη Framingham Heart είναι μια μακροχρόνια συνεχιζόμενη καρδιοαγγειακή μελέτη κοόρτης των κατοίκων της πόλης Framingham, στη Μασαχουσέτη. Η μελέτη άρχισε το 1948 με 5.209 ενήλικες από την πόλη άτομα από το Framingham και τώρα βρίσκεται στην τέταρτη γενιά των συμμετεχόντων. Πρόκειται για ένα project του Εθνικού Ινστιτούτου Καρδιάς, Πνεύμονος και Αίματος (National Heart, Lung, and Blood Institute), σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης (από το 1971).