Η γενετική τροποποίηση ενός φυτού εσωτερικού χώρου από επιστήμονες στις ΗΠΑ φαίνεται πως μπορεί να παράσχει εμμέσως προστασία από τον καρκίνο, καθώς καθαρίζει τον αέρα από δυνητικά καρκινογόνες ουσίες.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στο Enviromental Science & Technology, ερευνητές  του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον με επικεφαλής τον καθηγητή Stuart Strand του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος τροποποίησαν τον αναρριχητικό κισσό, ώστε να μπορεί να αφαιρεί το βενζόλιο και το χλωροφόρμιο από τον αέρα, δύο ουσίες που έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση του καρκίνου.

Συγκεκριμένα, η επιστημονική ομάδα τροποποίησε το DNA του φυτού ώστε να παράγει μία πρωτεΐνη 2Ε1, η οποία υπάρχει και στο ανθρώπινο ήπαρ και μετατρέπει το βενζόλιο και το χλωροφόρμιο σε μόρια (φαινόλη, διοξείδιο του άνθρακα και ιόντα χλωριδίου), που το φυτό μπορεί κατόπιν να τα χρησιμοποιήσει για την ανάπτυξή του.

Μεταξύ άλλων, το χλωροφόρμιο βρίσκεται σε μικρές ποσότητες στο χλωριωμένο νερό της βρύσης, ενώ το βενζόλιο αποτελεί συστατικό της βενζίνης. Οι δύο αυτές ουσίες είναι πολύ μικρές για να παγιδευτούν με τα συνήθη φίλτρα αέρα.

«Οι άνθρωποι δεν μιλάνε πολύ γι’ αυτές τις επικίνδυνες οργανικές ουσίες μέσα στα σπίτια, επειδή στην πραγματικότητα δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα γι’ αυτές. Τώρα όμως τροποποιήσαμε φυτά εσωτερικού χώρου, προκειμένου να αφαιρούν αυτά το βενζόλιο και το χλωροφόρμιο», δήλωσε ο Δρ. Strand.

Plants in the home would need to be inside an enclosure with something to move air past their leaves, such as a fan, according to the study senior author, Professor Stuart Strand

Οι εργαστηριακές μετρήσεις των ερευνητών έδειξαν ότι ο τροποποιημένος κισσός μέσα σε τρεις μέρες είχε μειώσει κατά 82% το επίπεδο του χλωροφόρμιου στον αέρα και μέσα σε έξι μέρες κατά σχεδόν 100%. Επίσης μέσα σε οκτώ μέρες είχε αφαιρέσει περίπου το 75% του βενζολίου από τον αέρα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι σε ένα σπίτι θα υπάρξουν ανάλογες μειώσεις.

Ήδη προσπαθούν να βελτιώσουν και άλλο το φυτό, ώστε να μπορεί να απορροφά άλλη μια επικίνδυνη ουσία από τους κλειστούς χώρους, τη φορμαλδεΰδη, που υπάρχει σε προϊόντα ξύλου, στον καπνό του τσιγάρου κ.α.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ