Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Behavioral Neuroscience ανέδειξε μια σύνδεση ανάμεσα στον πολιτισμό και την αντίληψη του ατόμου σχετικά με την «κοινωνικά αποδεκτή ασθένεια».

Οι κοινωνιολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Τέξας ανέλυσαν 1.259 ανθρώπους που είχαν νοσήσει από εποχική γρίπη ή κρυολόγημα μέσα στον προηγούμενο χρόνο. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν πόσο άρρωστοι ένιωθαν, από το «καθόλου άρρωστος» μέχρι το «σοβαρά άρρωστος».

Ο επικεφαλής ερευνητής Eric Shattuck και η ομάδα του προσδιόρισαν το φύλο, το εισόδημα και άλλους πολιτιστικούς παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την αρρώστια ενός ατόμου, διαπιστώνοντας ότι όσοι ενέπιπταν σε κάποια από τις τρεις παρακάτω κατηγορίες ήταν πιο πιθανό να παραδεχθούν ότι είναι άρρωστοι:

1. Οι άνθρωποι που είχαν μικρότερο από το μέσο εισόδημα ενός νοικοκυριού
Οι άνθρωποι με χαμηλότερα επίπεδα εισοδήματος μπορεί να θυμούνται ότι έχουν αρρωστήσει περισσότερο από τους άλλους, πιθανότατα επειδή σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν τα μέσα να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα και έτσι βιώνουν εντονότερα τα συμπτώματα.

2. Οι άνθρωποι που αρέσκονται να περηφανεύονται ότι αντέχουν τον πόνο
Παρόλο που φαίνεται παράταιρο για ένα στωικό άτομο να παραδέχεται ότι είναι άρρωστο, σύμφωνα με τον Δρ. Shattuck, η αντίληψη αυτή έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. «Ένας πιθανός λόγος είναι ότι μπορεί να διατηρούν την ασθένεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το απαραίτητο και να θεωρούν ότι έχουν το δικαίωμα να καυχιούνται για αυτό».

3. Οι άνθρωποι που είχαν συμπτώματα κατάθλιψης
Σύμφωνα με τη μελέτη, «τα θετικά συναισθήματα έχουν συνδεθεί με μειωμένα ποσοστά ασθενειών, είτε γρίπης είτε ρινοϊού, όπως και με λιγότερα σωματικά συμπτώματα της ασθενείας, όπως η ρινική συμφόρηση και ο πονόλαιμος. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που βιώνουν περισσότερα αρνητικά συναισθήματα μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι στις λοιμώξεις». Αυτοί οι παράγοντες ίσχυαν και για τα δύο φύλα, στην περίπτωση των ανδρών, όμως, φάνηκε πως έπαιζαν ρόλο και οι οικογενειακοί δεσμοί. Συγκεκριμένα, οι άνδρες με στενές οικογενειακές σχέσεις ήταν πιο πιθανό να παραδεχτούν ότι ήταν άρρωστοι και ανέφεραν επίσης εντονότερη αίσθηση ασθένειας μέσα στο χρόνο. «Ίσως αυτό να συμβαίνει επειδή η οικογενειακή στήριξη επιτρέπει στους άνδρες να αισθάνονται περισσότερο ότι κάποιος τους φροντίζει κι έτσι να βασίζονται σε αυτό το δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας», εξηγεί ο Δρ. Shattuck.

Οι παραπάνω συσχετισμοί αυτοί καλό να είναι να αφυπνίσουν κάποιους ανθρώπους που τείνουν να μην παραδέχονται ότι είναι άρρωστοι, επιμηκύνοντας έτσι την ασθένειά τους ή κινδυνεύοντας να τη μεταδώσουν και σε άλλους.