Η θεραπεία με οιστρογόνα στην αρχή της εμμηνόπαυσης θα μπορούσε να επιβραδύνει την αύξηση της συγκέντρωσης λίπους στις αρτηρίες του λαιμού, σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα που παρουσιάστηκε στην Επιστημονική Συνάντηση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης στο Φοίνιξ.

Πρόκειται για μελέτη που προσφέρει νέες προοπτικές στην πιθανή επίδραση της ορμονοθεραπείας στη συγκέντρωση πλάκας στις καρωτίδες στην αρχή έναντι του τέλους της εμμηνόπαυσης.

Για να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από τη δοκιμή ELITE, στην οποία μελετήθηκε η καρδιαγγειακή υγεία 643 υγειών γυναικών που είχαν εισέλθει στην εμμηνόπαυση λιγότερο από έξι χρόνια ή περισσότερα από 10 χρόνια πριν. Οι συμμετέχουσες λάμβαναν είτε μια δόση της ορμόνης «οιστραδιόλη» ημερησίως (που χορηγείται συχνά για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης και την πρόληψη της οστεοπόρωσης), είτε ένα εικονικό φάρμακο. Κάθε έξι μήνες και για πέντε χρόνια, οι γυναίκες έκαναν υπέρηχο στις καρωτίδες.

Η έρευνα επικεντρώθηκε στα λιπίδια (αποθέματα λίπους) που είχαν συγκεντρωθεί στα τοιχώματα των αρτηριών, όπου και διαπιστώθηκε ότι κατά τη διάρκεια της πρώιμης εμμηνόπαυσης, η θεραπεία με οιστραδιόλη μείωσε την αύξηση των αποθεμάτων λίπους κατά περισσότερο από 50% από αυτό που παρατηρήθηκε στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Στις γυναίκες που βρίσκονταν προς το τέλος της εμμηνόπαυσης, δεν παρατηρήθηκε κάποια αξιοσημείωτη διαφορά στα αποθέματα λιπιδίων ανάμεσα στις ομάδες της οιστραδιόλης και του εικονικού φαρμάκου.

Τα αποτελέσματα αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν ώστε να περιοριστεί η ανησυχία σχετικά με τη θεραπεία οιστρογόνων, που ξεκίνησε στις αρχές του 2000, όταν κάποιες έρευνες έδειξαν ότι η θεραπεία αντικατάστασης οιστρογόνων μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

«Τα αποτελέσματα της δοκιμής ELITE θα πρέπει να επαναφέρουν την αξιοπιστία αυτού του είδους ορμονοθεραπείας, η οποία αποδείχθηκε ασφαλής για τις γυναίκες που έχουν εισέλθει πρόσφατα στην περίοδο της εμμηνόπαυσης, είναι υγιείς και χωρίς κάποιο καρδιαγγειακό πρόβλημα», αναφέρει η Δρ. Roksana Karim, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια.

Επειδή η μελέτη επικεντρώθηκε στην αρχή έναντι του τέλους της εμμηνόπαυσης, δεν συμπεριέλαβε γυναίκες που βρίσκονταν στο διάστημα μεταξύ των έξι και δέκα χρόνων από την έναρξή της, με την ειδικό να ευελπιστεί ότι μελλοντικές μελέτες θα ενσωματώσουν και αυτή την κατηγορία γυναικών. Παροτρύνει, επίσης, την υλοποίηση ερευνών που θα εξετάζουν ενδελεχέστερα τη χοληστερόλη προκειμένου να διαπιστώσουν το λόγο που τα οιστρογόνα δείχνουν να καθυστερούν τη συγκέντρωση πλακών στις καρωτίδες κάποιων γυναικών.

Σημειώνεται, πάντως, ότι η μελέτη είχε κάποιους περιορισμούς, όπως το μικρό δείγμα και η έλλειψη κλινικών δεδομένων για καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια, αλλά επιβεβαιώνει, ωστόσο, τη χρήση των οιστρογόνων για τη θεραπεία γυναικών σε πρώιμη εμμηνόπαυση που παρουσιάζουν συμπτώματα και μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους από την εν λόγω ορμονοθεραπεία.