Τα μέσα μαζικής μεταφοράς παρέχουν πολυάριθμα οικονομικά οφέλη για μια κοινότητα (όταν λειτουργούν σωστά). Ένα πρόσθετο όφελος για τη δημόσια υγεία που προκύπτει από τέτοια συστήματα μπορεί να είναι και τα χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας (για όσους τα χρησιμοποιούν) σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Transportation Research.

Η επένδυση στις δημόσιες μεταφορές μπορεί να προσφέρει αποτελεσματικές επιλογές μετακίνησης που δεν βοηθούν μόνο το περιβάλλον αλλά μπορούν επίσης να προσφέρουν οφέλη για τη δημόσια υγεία. Αυτό υποστηρίζει μια νέα μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλινόις συνέκρινε και ανέλυσε δεδομένα δεκάδων χιλιάδων επιβατών από εκατοντάδες κομητείες για μια οκταετία, διαπιστώνοντας ότι όσοι χρησιμοποιούν τακτικά τις συγκοινωνίες, έχουν καλύτερη σχέση με το ιδανικό βάρος.

Αυτό αποδίδεται στο προφανές: Αντί να βγουν από το σπίτι τους και να χρησιμοποιήσουν το αυτοκίνητό τους, οι επιβάτες πρέπει συνήθως να περπατήσουν από το σπίτι τους σε μια στάση λεωφορείου ή έναν σταθμό, κάτι που οδηγεί στην καύση θερμίδων, αλλά και την ενεργοποίηση του μεταβολισμού. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην  ίδια μελέτη, όσο περισσότερο τα χρησιμοποιεί κάποιος τόσο μικρότερο δείκτη παχυσαρκίας είχε. Οι συντάκτες της μελέτης προτείνουν μάλιστα την πραγματοποίηση μιας αντίστοιχης έρευνας για τους χρήστες δημόσιων ποδηλάτων, ένα μοντέλο που έχει έρθει και στην Ελλάδα.