Αμφισβητούμενη μελέτη επιχειρεί να συσχετίσει το μήκος του πέους με τη γονιμότητα κάνοντας ένα άλμα της λογικής, αλλά και της βιολογίας. Ευτυχώς η αντίδραση της επιστημονικής κοινότητας ήταν άμεση.

Οι επιστήμονες αγωνίζονται να μάθουν γιατί, σε όλο τον κόσμο, οι άντρες γίνονται ολοένα και λιγότερο γόνιμοι, κάτι που έχει αποδειχθεί πλέον αλλεπάλληλες φορές ερευνητικά, καθώς  παρατηρείται σημαντική μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων στους άνδρες τα τελευταία 40 χρόνια. Οι αιτίες της υπογονιμότητας είναι αρκετές και λειτουργούν συνδυαστικά, περιλαμβάνουν, δε, από το κάπνισμα μέχρι το άγχος και από την μόλυνση του περιβάλλοντος μέχρι την έκθεση σε τοξίνες και την κακή διατροφή, αλλά φυσικά και τη γυναικεία υπογονιμότητα, η οποία επίσης αυξάνεται και απασχολεί.

Μία μελέτη που ανακοινώθηκε πρόσφατα και η πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα από τον ουρολόγο Δρ. Austen Slade κατά τα έτη 2014-2017 προσπάθησε να συνδέσει το μήκος του πέους με τη γονιμότητα. Συγκεκριμένα από ένα δείγμα 815 ανδρών ηλικίας 18 έως 59 ετών που εξέτασε η μελέτη, φάνηκε ότι εκείνοι που είχαν μήκος πάνω από 13,4 εκατοστά να είναι πιο γόνιμοι και να αντιμετωπίζουν λιγότερα προβλήματα από εκείνους που είχαν μήκος κάτω των 12,3 εκατοστών σε στύση.

Πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι από την αναπαραγωγή των αποτελεσμάτων της μελέτης, σημαντικοί επιστήμονες και ειδικοί την αμφισβήτησαν ευθέως. Τα επιχειρήματα κατά της πολλά και διάφορα, που ξεκινούσαν από τη μεθοδολογία της έρευνας (δεν υπήρξε επιβεβαίωση για το μήκος που ισχυριζόταν ότι είχε το κάθε αρσενικό) και κατέληγαν στο ότι το σπέρμα παράγεται στους όρχεις και όχι στο πέος, άρα το μήκος του πέους δεν έχει κάτι περαιτέρω να συνεισφέρει.

Οι επικριτές της έρευνας επεσήμαναν ότι αν το μήκος του ανδρικού γεννητικού οργάνου έπαιζε ρόλο στη γονιμότητα τότε πολλά μυθικά θηλαστικά που έχουν εξαφανιστεί θα υπήρχαν ακόμη στη Γη και παρατήρησαν ότι η μελέτη μπορεί να προκαλέσει περισσότερη βλάβη παρά καλό, διότι φέρνει τους άνδρες με μικρότερα προσόντα (κατά 1,1 εκατοστά από τον μέσο όρο της έρευνας) σε δύσκολη θέση. Για την ιστορία, διάσημοι ουρολόγοι στις ΗΠΑ έσπευσαν να καθησυχάσουν το ανδρικό κοινό.