Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η γενική αναισθησία που είναι υφίστανται οι μέλλουσες μητέρες σε έναν τοκετό με καισαρική τομή συνδέεται με σημαντικά αυξημένες πιθανότητες σοβαρής επιλόχειας κατάθλιψης, που απαιτεί νοσηλεία καθώς περιλαμβάνει σκέψεις αυτοκτονίας ή αυτοτραυματισμού.

Τα ευρήματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Mailman και το Ιατρικό Κέντρο Irving του Πανεπιστημίου Columbia δημοσιεύθηκαν στο Anesthesia and Analgesia.

Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που εξετάζει τις επιπτώσεις του είδους της αναισθησίας που διενεργείται στην καισαρική τομή στον κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης και της δυνητικής προστατευτικής επίδρασης της τοπικής αναισθησίας στην ψυχική υγεία της μητέρας σε σύγκριση με τη γενική αναισθησία.

«Η γενική αναισθησία στην καισαρική τομή μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης επειδή καθυστερεί την έναρξη της σωματικής επαφής της μητέρας με το παιδί και τον θηλασμό και συχνά έχει ως αποτέλεσμα πιο έντονο και επίμονο επιλόχειο πόνο. Οι καταστάσεις αυτές συχνά συνοδεύονται από τη μη ικανοποίηση της μητέρας από την αναισθησία γενικότερα και μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικά αποτελέσματα ψυχικής υγείας», αναφέρει η πρώτη συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Jean Guglielminotti.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αρχεία εξιτηρίων από νοσηλευτικά ιδρύματα με περιστατικά καισαρικής τομής που πραγματοποιήθηκαν στη Νέα Υόρκη από το 2006 έως το 2013. Από τα 428.2014 περιστατικά που συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση, οι 34.356 (8%) γυναίκες υποβλήθηκαν σε γενική αναισθησία.

Η σοβαρή επιλόχειος κατάθλιψη με ανάγκη νοσηλείας καταγράφηκε σε 1.158 γυναίκες (3%), εκ των οποίων το 60% εντοπίστηκαν κατά την επανεισαγωγή τους στο νοσοκομεία, σχεδόν 164 ημέρες μετά το εξιτήριο. Συγκριτικά με την τοπική αναισθησία στην καισαρική τομή, η γενική αναισθησία σχετίζεται με κατά 54% αυξημένες πιθανότητες επιλόχειας κατάθλιψης, με το ποσοστό να εκτοξεύεται στο 91% στην περίπτωση τάσεων αυτοκτονίας ή αυτοτραυματισμού.

«Παρόλο που η γενική αναισθησία σχετίζεται με το μικρότερο διάστημα λήψης αποφάσεων στην περίπτωση έκτακτης ανάγκης, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι βελτιώνει τα αποτελέσματα υγείας του παιδιού. Υπάρχουν, όμως, διαρκώς αυξανόμενες ενδείξεις για τις αρνητικές επιπτώσεις της στις μητέρες», σημειώνει η Δρ.Guglielminotti.

«Τα ευρήματά μας τονίζουν την ανάγκη να αποφεύγεται η γενική αναισθησία στον τοκετό με καισαρική, όταν αυτό είναι δυνατό, και να παρέχεται έλεγχος ψυχικής υγείας, συμβουλευτική και άλλες επακόλουθες υπηρεσίες στις ασθενείς που υφίστανται γενική αναισθησία», καταλήγει η επίσης συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Guohua Li.