Η δική σας συσκευή αφύπνισης έχει τον κλασικό μονότονο ήχο του ξυπνητηριού ή ένα μελωδικό τραγούδι σύμφωνο με τις μουσικές σας προτιμήσεις; Όπως υποστηρίζει μία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο RMIT, οι ήχοι με τους οποίους ξυπνάει κανείς μπορούν να επηρεάσουν το πόσο αδρανείς και αδέξιοι είναι κατά τη διάρκεια του πρωινού.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PLOS ONE, οι μελωδικοί ήχοι μπορούν να βελτιώσουν τα επίπεδα επαγρύπνησης, ενώ οι σπαστοί και «σκληροί» ήχοι συνδέονται με αυξημένα επίπεδα πρωινής αδράνειας.

Το εντυπωσιακό αυτό εύρημα θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις για όσους πρέπει να βρίσκονται σε απόλυτη επαγρύπνηση αφότου ξυπνήσουν, όπως οι άνθρωποι που εργάζονται σε βάρδιες ή εκείνοι που ανταποκρίνονται σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.

Ο επικεφαλής συγγραφέας και διδακτορικός ερευνητής, Δρ. Stuart McFarlane, τόνισε ότι η πρωινή αδράνεια αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα για τον σύγχρονο κόσμο, ο οποίος κινείται 24/7. «Η εργασιακή απόδοση ενός ανθρώπου που δεν κοιμάται σωστά μπορεί να υποβαθμιστεί έως και για τέσσερις ώρες, ενώ έχει συνδεθεί και με σοβαρά ατυχήματα», αναφέρει ο ειδικός και προσθέτει:

«Θα υπέθετε κανείς ότι το μονότονο ‘μπιπ’ του ξυπνητηριού βελτιώνει την επαγρύπνηση, τα δικά μας δεδομένα, όμως, αποκαλύπτουν ότι οι μελωδικοί ήχοι μπορεί να αποτελούν το στοιχείο-κλειδί στο όλο ζήτημα. Παρόλο που χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να κατανοήσουμε με μεγαλύτερη σαφήνεια τον ακριβή συνδυασμό μελωδίας και ρυθμού που αποδίδει καλύτερα, οι ήχοι που επιλέγονται μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις, ειδικά δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν ξυπνητήρια».

Η μελέτη περιελάμβανε 50 συμμετέχοντες, οι οποίοι χρησιμοποιώντας μια ειδικά σχεδιασμένη διαδικτυακή έρευνα, απάντησαν τι τύπο ήχου χρησιμοποιούν στο ξυπνητήρι τους και έπειτα βαθμολόγησαν τα επίπεδα πρωινής αδράνειας και επαγρύπνησης σε σχέση με τα κοινώς αποδεκτά κριτήρια της πρώτης.

«Αν συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τις γνώσεις μας για τη σύνδεση μεταξύ των ήχων και της κατάστασης αφύπνισης, θα δημιουργήσουμε προοπτικές για εφαρμογή τους σε διάφορους τομείς, ειδικά αν λάβουμε υπόψιν τις πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνολογία του ύπνου και την τεχνητή νοημοσύνη. Μπορεί, έτσι, να συμβάλουμε στο σχεδιασμό πιο αποτελεσματικών παρεμβάσεων έτσι ώστε οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν τις προσωπικές τους συσκευές για να ξυπνούν σωστά», καταλήγει ο αναπληρωτής καθηγητής Adrian Dyer και επίσης συγγραφέας της μελέτης.