Επιστήμονες δημιούργησαν έναν επίδεσμο που υποδεικνύει τις βακτηριακές λοιμώξεις αλλάζοντας χρώμα. Ο «έξυπνος επίδεσμος», αφού εντοπίσει τα βακτήρια στο σώμα, απελευθερώνει αντιβακτηριακές ουσίες για να τα εξοντώσει.

Οι Κινέζοι επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα, ευελπιστούν πως με τη νέα αυτή εφεύρεση ανοίγει ο δρόμος για τον περιορισμό της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών.

Συνήθως, τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται ως προληπτικό μέτρο ώσπου να υποχωρήσουν τα συμπτώματα, με αποτέλεσμα την κατάχρησή τους. Αυτή η λανθασμένη χρήση είναι άκρως ανησυχητική, αφού επιταχύνει την ικανότητα των βακτηρίων να γίνονται συν τω χρόνω ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Αρκεί να αναφερθεί πως, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι θάνατοι από ανθεκτικά στις αντιβιώσεις βακτήρια ανέρχονται περίπου σε 700.000 τον χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον Δρ. Xiaogang Qu, έχοντας συμπεράνει πως κάθε βακτηριακή λοίμωξη έχει ένα μοναδικό μικροπεριβάλλον τοξινών, ενζύμων και pH, δημιούργησαν ένα υλικό ικανό να αξιολογήσει το μικροπεριβάλλον αυτό.

Στη συνέχεια, εμπότισαν επιδέσμους με το υλικό και τους χρησιμοποίησαν σε πληγές δύο ομάδων ποντικιών, μία με βακτήρια Escherichia coli (Ε. Coli) ανθεκτικά στα αντιβιοτικά και μία με βακτήρια ευαίσθητα στη φαρμακευτική ουσία.

Στην περίπτωση των ευαίσθητων στην αντιβίωση βακτηρίων, ο επίδεσμος άλλαξε χρώμα και έγινε κίτρινος από πράσινος, ενώ παράλληλα απελευθέρωσε μια αντιβιοτική ουσία που σκότωσε τα μικρόβια.

Στην περίπτωση των ανθεκτικών βακτηρίων, ο επίδεσμος έγινε κόκκινος εξαιτίας ενός ενζύμου που εκκρίνουν τα πρώτα.

Μετά τον εντοπισμό των βακτηρίων, οι ερευνητές εξέθεσαν τον επίδεσμο στο φως, με αποτέλεσμα το υλικό που είχαν ενσωματώσει να απελευθερώσει μια χημική ουσία που εξασθένησε τα βακτήρια, καθιστώντας τα πιο ευαίσθητα στο αντιβιοτικό.

Επάνω η αντίδραση στα ευαίσθητα στα αντιβιοτικά βακτήρια, κάτω στα ανθεκτικά

 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η διάγνωση και θεραπεία των βακτηριακών λοιμώξεων εγκαίρως θα μπορούσε να συμβάλει στην ταχύτερη αποκατάσταση της υγείας των ασθενών, καθώς και να περιορίσει την εξάπλωση των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροβίων.

Επιπλέον, αυτοί οι επίδεσμοι προτείνονται ως μια χαμηλού κόστους μέθοδος ανίχνευσης των ανθεκτικών βακτηρίων, καθώς οι συμβατικές μέθοδοι είναι χρονοβόρες, απαιτούν δαπανηρό εξοπλισμό και κατά συνέπεια είναι περιορισμένες.