Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα προχώρησαν σε μια σημαντική ανακάλυψη που θα οδηγήσει σε καλύτερη διάγνωση και αντιμετώπιση του γλαυκώματος. Συγκεκριμένα, εστίασαν στον τρόπο σύνδεσης του οπτικού νεύρου με τους οφθαλμούς και πώς αυτή η σύνδεση επηρεάζει την ενδοφθάλμια πίεση.

Το γλαύκωμα οφείλεται συνήθως στην υψηλή πίεση των υγρών, στο εσωτερικό του οφθαλμού. Η πίεση αυτή που καλείται ενδοφθάλμια πίεση, αυξάνει τον κίνδυνο προοδευτικής καταστροφής του οπτικού νεύρου, με αποτέλεσμα την απώλεια της όρασης.

Το γλαύκωμα αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και συχνά διαγιγνώσκεται δύσκολα καθώς τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται παρά μόνο όταν η νόσος είναι σε προχωρημένο στάδιο.

Σύμφωνα με τον Chris Passaglia, Διδάκτωρ και Καθηγητή στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα, υπάρχουν σύνθετες πτυχές της νόσου που καθιστούν τη διάγνωση πρόκληση. Κάποιοι ασθενείς παρουσιάζουν συμπτώματα γλαυκώματος αλλά έχουν φυσιολογική ενδοφθαλμια πίεση, ενώ άλλοι με υψηλή ενδοφθάλμια πίεση δεν παρουσιάζουν πάντα γλαύκωμα.

Η πρωτοποριακή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Physiology, δείχνει για πρώτη φορά, ότι η πίεση των ματιών και του εγκεφάλου είναι φυσιολογικά συνδεδεμένη.

Οι νευροεπιστήμονες κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα τροποποιώντας την πίεση του εγκεφάλου σε πειραματόζωα και σημειώνοντας τις αλλαγές στην παροχέτευση του διαφανούς οφθαλμικού υγρού, οι οποίες θα μπορούσαν να εμποδιστούν με την εξάλειψη των σημάτων ανάδρασης του εγκεφάλου με τη χρήση χημικών ουσιών. Τα αποτελέσματα ήταν θετικά για τη διαδικασία του φιλτραρίσματος και την αποκατάσταση της ενδοφθάλμιας πίεσης.

Οι ερευνητές προσπαθούν τώρα να εντοπίσουν τη θέση των εγκεφαλικών κυττάρων που στέλνουν σήματα στον οθφαλμό και να βρουν ποιες οφθαλμικές νευρικές ίνες συνδέονται με τον εγκέφαλο. Αυτό θα βοηθήσει τους γιατρούς στην έγκαιρη διάγνωση του γλαυκώματος και την καλύτερη κατανόηση των αιτιών που το προκαλούν.