Ένας υπέρβαρος ή παχύσαρκος άνθρωπος έχει αυξημένο κατά 12% κίνδυνο νόσησης από διάφορους τύπους καρκίνου, υποστηρίζει νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Aarhus στη Δανία και δημοσιεύθηκε στο Journal of Internal Medicine.

Συγκεκριμένα, τα άτομα που ανήκουν στην κατηγορία των υπέρβαρων ή παχύσαρκων, κινδυνεύουν από καρκίνο του μαστού, των νεφρών, της χοληδόχου κύστης, του εγκεφάλου, αλλά και από λευχαιμία και μη Hodgkin λέμφωμα. Η ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι τα ανοδικά ποσοστά παχυσαρκίας και νοσογόνου παχυσαρκίας θα αυξήσουν τα ποσοστά καρκίνου γενικά, ζημιώνοντας τόσο τα συστήματα υγείας ανά τον κόσμο όσο και την ανθρώπινη ζωή.

Οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα για τον καρκίνο των τελευταίων 40 χρόνων – από το 1977 μέχρι το 2016 – και διαπίστωσαν ότι εκδηλώθηκαν 20.706 καρκίνοι ανάμεσα σε 313.321 ενήλικες που είχαν διαγνωσθεί κλινικά ως υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Αντίστοιχα, κατά την ίδια περίοδο μόλις 18.480 καρκίνοι διαγνώσθηκαν στον γενικό πληθυσμό της Δανίας, πράγμα που σημαίνει ότι το βάρος άνω του μέσου όρου αύξησε τον κίνδυνο κάθε είδους καρκίνου κατά 12%.

Ο αυξημένος κίνδυνος ήταν ίδιος και στην περίπτωση των καρκίνων που είχαν συσχετιστεί προηγουμένως με την παχυσαρκία, όπως ο καρκίνος των νεφρών και του παγκρέατος, ο καρκίνος του αίματος και οι καρκίνοι νευρολογικού τύπου.

Γιατί, λοιπόν, η παχυσαρκία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου; Οι επιστήμονες έχουν δείξει ότι η παχυσαρκία σχετίζεται με ταχεία αύξηση του αριθμού των κυττάρων, όπως επίσης και με την έκκριση υψηλών επιπέδων προ-φλεγμονωδών πρωτεϊνών και ορμονών, όπως τα οιστρογόνα, στοιχεία που συνδέονται απόλυτα με τον καρκίνο.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ειδικοί τονίζουν ότι η στόχευση της επιδημίας της παχυσαρκίας όχι μόνο θα σώσει πολλές ζωές, αλλά θα μειώσει σημαντικά και το ιατρικό κόστος, το οποίο αυξάνεται σημαντικά λόγω του φαινομένου στις χώρες του δυτικού κόσμου.