Η ατοπική δερματίτιδα, γνωστή και ως έκζεμα, σχετίζεται με τη λεύκη, σύμφωνα με μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Cosmetic Dermatology.

Οι ιατροί Prakash Acharya και Mahesh Mathur από το Κολλέγιο Ιατρικών Επιστημών του Bharatpur της Ινδίας, πραγματοποίησαν μια μετα-ανάλυση επτά ερευνών παρατήρησης για να συγκρίνουν τον επιπολασμό και τις πιθανότητες εμφάνισης λεύκης σε ασθενείς με έκζεμα. Τα δεδομένα προέρχονταν από 1,540,688 μοναδικές περιπτώσεις ασθενών με ατοπική δερματίτιδα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα εκζέματα συσχετίστηκαν σημαντικά με τη λεύκη (λόγος πιθανοτήτων 3,21). Σημαντικές συσχετίσεις παρατηρήθηκαν τόσο σε ενήλικες όσο και σε ανήλικα παιδιά με εκζέματα και λεύκη (λόγος πιθανοτήτων 4,46 και 2,83 αντίστοιχα). Τέλος, αυξημένος σημειώθηκε ο κίνδυνος εμφάνισης λεύκης σε ασθενείς με ατοπική δερματίτιδα και στα αποτελέσματα δύο κλινικών μελετών.

«Τα νέα ευρήματα μας επιτρέπουν την έγκαιρη διάγνωση για τους ασθενείς ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαχείριση του προβλήματος και να αντιμετωπιστούν σωστά οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις που πηγάζουν από την πάθηση. Επιπλέον, οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να επικεντρωθούν στον εντοπισμό των κοινών μηχανισμών που εμπλέκονται σε αυτές τις δερματικές παθήσεις με στόχο την εύρεση κατάλληλων θεραπευτικών μοντέλων».