Τα άτομα που ζουν στις βρετανικές πόλεις με την περισσότερη ατμοσφαιρική ρύπανση διατρέχουν κίνδυνο πρόωρου θανάτου, όπως και το να καπνίζουν τρία τσιγάρα την εβδομάδα, σύμφωνα με το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, που χαρακτηρίζει την ατμοσφαιρική ρύπανση «επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας».

Σε μελέτη που δημοσιεύει, υποστηρίζει ότι τα άτομα που ζουν σε Νιουχαμ, Κενσινγκτον, Γουεστμινστερ, Τσελσι και Άισλινγκτον, περιοχές που πλήττονται περισσότερο από την ατμοσφαιρική ρύπανση, είναι σαν να κάνουν 150 τσιγάρα τον χρόνο, κατά μέσο όρο.

Επίσης επιβαρυμένες είναι οι περιοχές: Γουαλταμ Φορεστ, Χακνεϊ, Ταουερ Χαμλετς, Μπαρκιν, Νταγκενχαμ, Λαμπεθ, Σαουθγουαρκ, Σλους, Νταρτφορντ, Πορτσμουθ, Μεντγουέι, Λουτον, Γκρέιβσαμ και Θουροκ.

Το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας ζητά από τη νέα βρετανική κυβέρνηση, όποτε αυτή σχηματιστεί, να επιβάλει αυστηρότερα όρια για τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αυτά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που το Ηνωμένο Βασίλειο τηρεί, για μικροσωματίδια (PM2.5) είναι τα 25 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, ετησίως κατά μέσο όρο. Το όριο του ΠΟΥ είναι χαμηλότερο, στα 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Σύμφωνα με το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας τα PM2.5 μπορεί να έχουν «καταλυτική επίπτωση στην υγεία», αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου αλλά και να επιδεινώσει ήδη υπάρχοντα προβλήματα υγείας.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα μικροσωματίδια προκαλούν περίπου 11.000 περιστατικά στεφανιαίας νόσου και θανάτους λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου ετησίως στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πρόσφατη βρετανική μελέτη, τις ημέρες με αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση καταγράφονται επιπλέον 124 ανακοπές καρδιάς, 231 εισαγωγές για εγκεφαλικό επεισόδιο και 193 νοσηλείες για άσθμα σε εννέα μεγάλες βρετανικές πόλεις.

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας και δεν έχει αντιμετωπιστεί διαχρονικά όπως θα έπρεπε. Αν δεν λάβουμε δραστικά μέτρα για τη μείωσή της, σύντομα θα υποστούμε τις συνέπειες. Όπως θεσμοθετήθηκαν μέτρα για τον περιορισμό του καπνίσματος, έτσι πρέπει να γίνει και με την ατμοσφαιρική ρύπανση», σημειώνει ο Jacob West, διευθυντής Καινοτομίας στην Φροντίδας Υγείας του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιολογίας.