Οι άνθρωποι που πάσχουν ή νόσησαν στο παρελθόν από καρκίνο έχουν περισσότερες πιθανότητες θανάτου από τον γενικό πληθυσμό και κάποιοι τύποι καρκίνου είναι πιθανό να αυξάνουν τον κίνδυνο αυτό ακόμα περισσότερο, υποστηρίζει νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications.

Πιο αναλυτικά, ερευνητές από το Ιατρικό Κολέγιο του Πανεπιστημίου της Pennsylvania διαπίστωσαν ότι, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, οι άνθρωποι που έχουν ή είχαν καρκίνο παρουσιάζουν διπλάσιες πιθανότητες θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο, με τον κίνδυνο να αυξάνεται όσο περνούν τα χρόνια. Επιπλέον, ο καρκίνος του μαστού, του προστάτη ή του παχέος εντέρου φάνηκε πως ήταν οι τύποι που σχετίζονταν συχνότερα με θανατηφόρο εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Το εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελεί μια σοβαρή πιθανότητα για τους καρκινοπαθείς και τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι ένα πρόγραμμα εξετάσεων μπορεί να ωφελήσει τους ασθενείς όσον αφορά στην πρόληψη κάποιων από αυτούς τους πρόωρους θανάτους λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά και τους ειδικούς για να διακρίνουν ποιους ασθενείς θα πρέπει να στοχεύουν για αυτές τις προληπτικές απόπειρες», αναφέρει ο επίκουρος καθηγητής Ογκολογικής Ακτινοβολίας και Επιστημών Δημόσιας Υγείας, Nicholas Zaorsky.

Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από το ερευνητικό πρόγραμμα SEER, το οποίο περιλαμβάνει στοιχεία σχετικά με τα περιστατικά καρκίνου, την επιβίωση, τις θεραπείες, την ηλικία και το έτος διάγνωσης των ασθενών. Οι ερευνητές, λοιπόν, εξέτασαν δεδομένα περισσότερων από 7,2 εκατομμύρια ατόμων οι οποίοι είχαν διαγνωσθεί με επιθετικό μεταστατικό καρκίνο μεταξύ 1992 και 2015.

Κατά την έρευνα, διαπιστώθηκε ότι από τους 7.529.481 ασθενείς, οι 80.513 είχαν πεθάνει από εγκεφαλικό επεισόδιο. Άνδρες και γυναίκες είχαν τις ίδιες πιθανότητες θανάτου από τη συγκεκριμένη αιτία, αλλά εκείνοι που είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο σε νεότερη ηλικία διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο θανατηφόρου εγκεφαλικού επεισοδίου.

Επιπλέον, οι επιστήμονες βρήκαν ότι ανάμεσα σε εκείνους που είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο πριν την ηλικία των 40 ετών, τα περισσότερα εγκεφαλικά επεισόδια συνέβαιναν σε ανθρώπους που είχαν λάβει θεραπεία για όγκους στον εγκέφαλο και λεμφώματα. Αντίστοιχα, στους άνω των 40, τα εγκεφαλικά επεισόδια σχετίζονταν συχνότερα με καρκίνο του προστάτη, του μαστού και του παχέος εντέρου.

Μια εξήγηση του Δρ. Zaorsky για τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, είναι ότι πολλοί άνθρωποι που διαγιγνώσκονται με καρκίνο βρίσκονται σε «προθρομβωτικό στάδιο», δηλαδή είναι πολύ πιθανό να σχηματιστούν θρόμβοι στο αίμα τους.

«Ο θρόμβος αίματος μπορεί μετά να φτάσει στους πνεύμονες και να προκαλέσει πνευμονική εμβολή ή στον εγκέφαλο προκαλώντας εγκεφαλικό επεισόδιο. Γενικά, είναι ένα υποκείμενο ζήτημα και παράγοντας κινδύνου για πολλούς καρκινοπαθείς. Και επειδή συγκεκριμένοι τύποι καρκίνου όπως του προστάτη, του μαστού και του παχέος εντέρου είναι πολύ κοινοί, θα μπορούσε έτσι να εξηγηθεί και ο αυξημένος συσχετισμός των δύο», σημειώνει ο ειδικός.

Με τη σειρά του ο επίκουρος καθηγητής Νευροχειρουργικής, Brad Zacharia, έδωσε τη δική του εκδοχή, λέγοντας ότι τα αποτελέσματα αυτό μπορεί να οφείλονται στις επιπτώσεις κάποιων τύπων αντικαρκινικής θεραπείας. «Μια υποομάδα καρκινοπαθών κάνει χημειοθεραπείες και ακτινοθεραπείες που μπορεί να έχουν άμεσες συνέπειες στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Το ενδεχόμενο αυτό είναι αρκετά πιθανό στην περίπτωση ατόμων με καρκίνο του εγκεφάλου», τόνισε ο Δρ. Zacharia.