Μικροσκοπικές κάψουλες που εγχύονται στο αίμα μέσω ένεσης για να διασπάσουν τους θρόμβους είναι η νέα ανακάλυψη των επιστημόνων που θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους με θρόμβους, εγκεφαλικά επεισόδια, κυστική ίνωση και πολλές ακόμα παθήσεις.

Από το 2014, ο καθηγητής Βιομηχανικής και Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Colorado, Keith Neeves, εργάζεται μαζί με την ομάδα του για να αναπτύξουν αυτές τις μαγνητικά τροφοδοτούμενες κάψουλες προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στην ιατρική θεραπεία.

Γιατί χρειαζόμαστε τις κάψουλες αίματος
«Τα εγκεφαλικά επεισόδια προκαλούνται από θρόμβους που εμποδίζουν το αίμα να φτάσει στον εγκέφαλο. Όσο περισσότερο μένει ο εγκέφαλος χωρίς αίμα (και άρα οξυγόνο) τόσο μεγαλύτερη είναι και η ζημιά που δημιουργείται και τόσο περισσότερη η εγκεφαλική λειτουργία που χάνεται», αναφέρει ο Δρ. Neeves.

Οι καθετήρες που χρησιμοποιούνται για να περιορίσουν την απόφραξη μεγάλων αγγείων δεν είναι χρήσιμοι στα μικρά αγγεία. Η υπάρχουσα θεραπεία για θρόμβους μικρών αγγείων είναι μια ενδοφλέβια ένεση που διαλύει το θρόμβο, παρόλα αυτά ενέχει κάποιους περιορισμούς.

Από τη στιγμή που η ροή αίματος σταματά όταν υπάρχει θρόμβος, είναι δύσκολο και χρονοβόρο για το φάρμακο να περάσει μέσα από το αγγείο για να φτάσει στον θρόμβο και μάλιστα μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία, με αποτέλεσμα να πρέπει να χρησιμοποιηθεί μόνο σε 4-6 ώρες μετά την έναρξη του εγκεφαλικού επεισοδίου.

«Ελπίζουμε ότι με την τεχνολογία αυτή θα παρατείνουμε αυτό το χρόνο. Θα χορηγούμε λιγότερο φάρμακο αλλά με ένα τρόπο που θα έχει ως αποτέλεσμα την υψηλότερη συγκέντρωσή του στο σημείο του θρόμβου», προσθέτει ο Δρ. Neeves.

Πώς η κάψουλα διαλύει το θρόμβο
Ο Δρ. Neeves και οι συνεργάτες του θέλησαν να αναπτύξουν κάψουλες που διαλύουν τους θρόμβους αίματος των μικρών αγγείων 10 φορές ταχύτερα από την υπάρχουσα θεραπευτική μέθοδο.

Κάθε μικροσκοπική κάψουλα έχει το μέγεθος ενός αιμοφόρου κυττάρου, δηλαδή 50 φορές μικρότερη από μια ανθρώπινη τρίχα. Ένα σύνολο από κάψουλες καλύπτονται με το φάρμακο που διαλύει τους θρόμβους και χορηγείται στο αίμα του ασθενούς. Μόλις, λοιπόν, βρεθούν εκεί, ελέγχονται μέσω μαγνητικών πεδίων έξω από το σώμα και καθοδηγούνται όσο πιο γρήγορα γίνεται στο σημείο του θρόμβου, όπου πραγματοποιούν τη θρομβόλυση. Όταν η δουλειά τους εκεί τελειώνει, το μαγνητικό πεδίο αφαιρείται, επιτρέποντας στις κάψουλες να αποσυντεθούν σε μεμονωμένα σωματίδια που μεταβολίζονται από το ήπαρ.

Βοηθά στο 25% των εγκεφαλικών επεισοδίων
Η διαδικασία της κάψουλας αίματος μπορεί να ακούγεται απλή, η πρόκληση, όμως, εδώ είναι η πλοήγηση και η απεικόνιση. Είναι, πράγματι, δύσκολο, σύμφωνα με τους ερευνητές, να καθοδηγήσουν τα μικροσκοπικά σωματίδια μέσω ενός πολύπλοκου δικτύου με εκατομμύρια αγγεία και αρτηρίες. Και είναι ακόμη δυσκολότερο όταν αυτό γίνεται μέσω μιας αδιαφανούς επιφάνειας, δηλαδή του ανθρώπινου σώματος.

Για τους επιστήμονες, όμως, πρόκειται για μια διαδικασία που αξίζει την προσπάθεια, καθώς θα μπορούσε να αποτρέψει τα εγκεφαλικά επεισόδια μικρών αγγείων, δηλαδή τα ισχαιμικά, που αποτελούν το 25% του συνόλου των εγκεφαλικών επεισοδίων. Οι εφαρμογές της, μάλιστα, θα μπορούσαν να αφορούν και ανθρώπους με κυστική ίνωση, οι αεραγωγοί των οποίων εμποδίζονται από βλέννα.