Σημαντικό ρόλο στη σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος του βρέφους φαίνεται πως παίζει ο τρόπος γέννησής του σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nature.

Το εντερικό μικροβίωμα των βρεφών που γεννήθηκαν με καισαρική τομή προσομοίαζε στο βακτηριακό περιβάλλον του νοσοκομείου στο οποίο γεννήθηκαν. Αυτό δεν ίσχυε στις περιπτώσεις νεογνών που γεννήθηκαν με φυσιολογικό τοκετό καθώς το μικροβίωμα τους ήταν παρόμοιο με της μητέρας.

«Αυτή είναι η μεγαλύτερη γονιδιωματική έρευνα για το μικροβίωμα των βρεφών κατά τη γέννησή τους. Ανακαλύψαμε ότι ο τρόπος γέννησης είχε μεγάλη επίδραση στο εντερικό μικροβίωμα των νεογέννητων βρεφών, καθώς τα βακτήρια της μητέρας μεταδίδονται στο μωρό κατά τον φυσιολογικό τοκετό», δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Δρ. Trevor Lawley.

Το μικροβίωμα του εντέρου, είναι ένα περίπλοκο οικοσύστημα με εκατομμύρια μικρόβια ωφέλιμα για το ανοσοποιητικό σύστημα. Η έλλειψη των σωστών βακτηρίων έχει συνδεθεί με την εμφάνιση πολλών αυτοάνοσων ασθενειών, αλλεργιών, άσθματος, διαβήτη. Δεν είναι πάντως ακόμη πλήρως γνωστό το πώς οι διαφορετικοί τύποι τοκετού συνδέονται με την ανάπτυξη διαφορετικού μικροβιώματος.

Οι μελετητές, στην προσπάθειά τους να κατανοήσουν καλύτερα την ανάπτυξη του μικροβιώματος εξέτασαν 1.679 δείγματα εντερικών βακτηρίων από περίπου 600 υγιή νεογνά και 175 μητέρες. Οι τοκετοί έγιναν σε βρετανικά νοσοκομεία είτε κολπικά είτε με καισαρική. Η δειγματοληψία έγινε στις τέσσερις, στις επτά και στις 21 μέρες ζωής αλλά κάποια βρέφη παρακολουθήθηκαν έως και για ένα έτος.

Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο ανάλυσης γονιδιώματος και αλληλουχιών DNA, οι ερευνητές κατάφεραν να διακρίνουν τις διαφορές στα υπάρχοντα βακτήρια στις δύο μεθόδους τοκετού.

Διαπιστώθηκε ότι στους κολπικούς τοκετούς το γονιδίωμα των βρεφών δημιουργείται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα εντερικά βακτήρια των μητέρων, ενώ τα παιδιά που είχαν γεννηθεί με καισαρική είχαν λιγότερα από αυτά τα βακτήρια.

Στη θέση των εντερικών βακτηρίων τα νεογνά που είχαν γεννηθεί με καισαρική είχαν περισσότερα βακτήρια που αποκτώνται στα νοσοκομεία και είναι πιο πιθανό να εμφανίζουν μικροβιακή αντοχή.

Οι ερευνητές απομόνωσαν και ανέλυσαν το γονιδίωμα από περίπου 800 βακτήρια που μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν παθογένεια και επιβεβαίωσαν ότι είναι τα ίδια με τα στελέχη που προκαλούν λοιμώξεις στο κυκλοφορικό σύστημα στα βρετανικά νοσοκομεία. Ωστόσο, αυτά τα βακτήρια δεν προκαλούν συνήθως λοιμώξεις, ενώ τα εντερικά βακτήρια μπορεί να προκαλέσουν, αν εισβάλουν σε λάθος τμήμα του σώματος ή αν το ανοσοποιητικό σύστημα αποτύχει.

Ο Δρ. Nigel Field, επικεφαλής συντάκτης της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου UCL, υπογραμμίζει ότι δεν είναι ακόμα γνωστό το κατά πόσο αυτές οι διαφορές στο μικροβίωμα των παιδιών που έχουν γεννηθεί κολπικά και αυτών που έχουν γεννηθεί με καισαρική, επηρεάζουν την υγεία.

Επιπλέον οι περισσότερες γυναίκες που γεννούν με καισαρική παίρνουν αντιβιοτικά για να προλάβουν τις μετεγχειρητικές λοιμώξεις. Αυτό σημαίνει ότι και το βρέφος λαμβάνει κάποια ποσότητα αντιβιοτικού, οπότε οι διαφορές μικροβιώματος που παρατηρούνται ενδέχεται να οφείλονται και σε αυτή τη συνθήκη.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όλα τα παιδιά στην ηλικία του ενός έτους είχαν παρόμοιο εντερικό μικροβίωμα ανεξάρτητα από τον τρόπο γέννησής τους.

Παραμένει ακόμα ασαφές αν οι διαφορές που παρατηρήθηκαν κατά τη γέννηση έχουν μακροπρόθεσμα επιδράσεις στα βρέφη. «Τα ευρήματα μας δεν πρέπει να αποθαρρύνουν τις υποψήφιες μητέρες από το να υποβληθούν σε καισαρική τομή αν αυτή είναι απαραίτητη. Οι πρώτες εβδομάδες ζωής είναι κομβικής σημασίας για την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος του βρέφους, αλλά γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα για αυτό», δήλωσε ο Δρ. Peter Brocklehurst, καθηγητής γυναικείας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.

Από την άλλη ο ερευνητής Nigel Field δήλωσε πως η μελέτη «δείχνει ότι τα βρέφη όσο μεγαλώνουν έχουν παρόμοιο μικροβίωμα», ανεξάρτητα από τον τρόπο γέννησης.

«Σε πολλές περιπτώσεις η επιλογή της καισαρικής τομής είναι μία σωτήρια διαδικασία τόσο για τη μητέρα όσο και για το βρέφος», δήλωσε η Δρ. Alison Wright σύμβουλος μαιευτικής και πρόεδρος στο Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων.