Ένα στοιχείο που δείχνει ότι η ανασυνδυασμένη ανθρώπινη αυξητική ορμόνη (rhGH) μπορεί να αντιστρέψει την επιγενετική γήρανση στους ανθρώπους ανακάλυψαν ερευνητές από τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Στη δημοσίευση που έκαναν στο Aging Cell οι ερευνητές αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον τους για την επίδραση της rhGH στον θύμο αδένα ξεκίνησε όταν έμαθαν για μία έρευνα που έδειξε πως η έγχυση rhGH σε πειραματόζωα ενίσχυσε το ανοσοποιητικό τους σύστημα, μέσω της τόνωσης του θύμου αδένα.

Ο θύμος αδένας είναι εξειδικευμένο όργανο του ανοσοποιητικού συστήματος. Στο θύμο ωριμάζουν τα Τ-λεμφοκύτταρα (Τ-κύτταρα), τα οποία είναι σημαντικά για το ανοσοποιητικό σύστημα. Δυστυχώς, με την πάροδο του χρόνου αναπτύσσονται λιπώδη κατάλοιπα στον θύμο αδένα και σε συνδυασμό με μείωση των επιπέδων της ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης, το αποτέλεσμα είναι η αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Σε αυτή την νέα έρευνα οι μελετητές θέλησαν να κατανοήσουν τι συμβαίνει στον θύμο αδένα και το ανοσοποιητικό σύστημα αν χορηγηθεί σε ανθρώπους η rhGH.

Στη μελέτη συμμετείχαν εννέα εθελοντές στους οποίους χορηγήθηκε η ορμόνη DHEA. Σε κάθε έναν από τους συμμετέχοντες χορηγήθηκαν επίσης δύο φάρμακα για να αποτραπεί το ενδεχόμενο σακχαρώδους διαβήτη, καθώς είχε φανεί σε προηγούμενες έρευνες πως η DHEA πυροδοτεί τη νόσο. Οι εθελοντές παρατηρήθηκαν για ένα χρόνο. Στο τέλος του διαστήματος αυτού οι ερευνητές βρήκαν πως επτά από τους εννέα εθελοντές είχαν χάσει λίπος από τον θύμο αδένα και ότι υγιείς ιστοί είχαν αναπτυχθεί για να τους αντικαταστήσουν.

Παράλληλα οι ερευνητές πραγματοποίησαν αναλύσεις μεθυλίωσης στους εθελοντές και ανέφεραν ότι όλοι οι εθελοντές είχαν αντιστροφή της επιγενετικής γήρανσης ενώ ήταν βιολογικά νεότεροι κατά περίπου δυόμιση χρόνια.

Να θυμίσουμε ότι η επιγενετική είναι ο επιστημονικός τομέας που μελετά την επίδραση του περιβάλλοντος ενός οργανισμού στο γονιδίωμά του, και τον τρόπο με τον οποίο εξωτερικοί παράγοντες (τοξικό φορτίο, η διατροφή, η διάθεσή μας, η άσκηση) επηρεάζουν την ανάπτυξή του.

Οι ερευνητές σημείωσαν πως αυτή η μελέτη ήταν εξαιρετικά περιορισμένη και εξαιτίας αυτού χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να καθοριστεί αν μία ανασυνδυασμένη ανθρώπινη αυξητική ορμόνη μπορεί όντως να αντιστρέψει τη διαδικασία της γήρανσης.