Βάλσαμο μετά την απώλεια ενός συντρόφου, λόγω χηρείας ή διαζυγίου, φαίνεται πως είναι η συντροφιά από ένα κατοικίδιο. Σύμφωνα με τη μελέτη του Πανεπιστημίου της Πολιτείας της Φλόριντα που δημοσιεύθηκε στο The Gerontologist, η παρουσία του κατοικίδιου μπορεί να βοηθήσει να μειωθούν τα αισθήματα κατάθλιψης και μοναξιάς στους ανθρώπους άνω των 50 ετών.

«Υπάρχουν στοιχεία ότι τα κοινωνικά δίκτυα υποστήριξης είναι πραγματικά ευεργετικά για τη διατήρηση της ψυχικής υγείας μετά από γεγονότα που προξενούν έντονο στρες, παρά την απελπισία που βιώνουμε κατά την ύστερη ζωή μας όταν βιώνουμε σημαντικές κοινωνικές απώλειες», δήλωσε η Dawn Carr, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

H ερευνητική ομάδα συνέκρινε άτομα που βίωσαν απώλεια συντρόφου με εκείνα που δεν είχαν να αντιμετωπίσουν αντίστοιχο γεγονός. Ακολούθως ερεύνησαν αν οι επιδράσεις του διαζυγίου ή της χηρείας διέφεραν στους ανθρώπους που είχαν ένα κατοικίδιο όταν έχασαν τον σύντροφό τους.

Τα αποτελέσματα κατέδειξαν πως όλα τα άτομα που έχασαν τον σύντροφό τους βίωσαν υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης. Ωστόσο στους ανθρώπους που δεν είχαν κατοικίδιο παρατηρήθηκαν σημαντικότερες αυξήσεις στα συμπτώματα κατάθλιψης και περισσότερη μοναξιά συγκριτικά με αυτούς που είχαν κατοικίδια. Πρακτικά, οι άνθρωποι που είχαν κατοικίδιο και βρέθηκαν μόνοι λόγω χηρείας ή διαζυγίου δεν ένιωσαν ουσιαστικά μοναξιά – δεν ένιωσαν περισσότερο μόνοι σε σύγκριση με τους μεγάλης ηλικίας ανθρώπους που δεν είχαν χάσει τον σύντροφό τους.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό και εντυπωσιακό εύρημα», δήλωσε η Δρ. Carr. «Η εμφάνιση κατάθλιψης μετά από μία απώλεια είναι κάτι το φυσιολογικό, αλλά συνήθως μπορούμε να την ρυθμίσουμε με την πάροδο του χρόνου. Από την άλλη όμως, η επίμονη μοναξιά σχετίζεται με αυξημένη θνησιμότητα και ταχύτερη εμφάνιση αναπηρίας. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τα κατοικίδια θα μπορούσαν να βοηθήσουν έτσι ώστε να αποφεύγονται οι αρνητικές συνέπειες της μοναξιάς από μία απώλεια».

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από ένα δείγμα ανθρώπων που συμμετείχαν σε μελέτη για την αλληλεπίδραση ανθρώπων και ζώων που διεξήχθη το 2012. Ως κάτοχοι κατοικιδίων θεωρήθηκαν όσοι είχαν σκύλο ή/και γάτα.

Οι ερευνητές σημείωσαν πως χρειάζονται επιπλέον μελέτες για να εξηγήσουν γιατί τα κατοικίδια βοηθούν την ψυχική υγεία. Ωστόσο πιστεύεται πως σχετίζεται με την αίσθηση ότι ο άνθρωπος είναι σημαντικός για κάποιον.