Ως εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα καθημερινά συμπληρώματα ιχθυελαίου θεωρούνται ένας από τους καλύτερους τρόπους για να θωρακίσουμε την υγεία της καρδιάς. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νεότερης μελέτης, ενδεχομένως να προσφέρουν τα ακριβώς αντίστροφα αποτελέσματα σε κάποιες περιπτώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, η τακτική χρήση συμπληρωμάτων ιχθυελαίου θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου στα άτομα με υγιή καρδιαγγειακή υγεία. Ωστόσο, αντίθετα ήταν τα αποτελέσματα για όσους ήδη ταλαιπωρούνται από κάποια καρδιοπάθεια, εφόσον η μελέτη συμπέρανε εξίσου ότι μπορεί να βοηθήσει αυτούς τους ασθενείς, επιβραδύνοντας ενδεχομένως την εξέλιξη των καρδιακών προβλημάτων και μειώνοντας τον κίνδυνο θανάτου.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο BMJ Medicine, ανέλυσε δεδομένα που αφορούσαν σε πάνω από 415.000 άτομα ηλικίας 40 έως 69 ετών -μέρος της UK Biobank. Σχεδόν το ένα τρίτο αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για 12 χρόνια, δήλωσαν ότι χρησιμοποιούσαν τακτικά συμπληρώματα ιχθυελαίου. Για τα άτομα χωρίς καρδιακά προβλήματα, η τακτική χρήση συμπληρωμάτων ιχθυελαίου συσχετίστηκε με 13% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής και 5% αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τα άτομα, όμως, με υπάρχουσα καρδιακή νόσο κατά την έναρξη της έρευνας είχαν 15% χαμηλότερο κίνδυνο εξέλιξης της κολπικής μαρμαρυγής σε καρδιακή προσβολή και 9% χαμηλότερο κίνδυνο εξέλιξης της καρδιακής ανεπάρκειας σε θάνατο, όταν λάμβαναν τακτικά ιχθυέλαιο.

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν προσοχή στη χρήση συμπληρωμάτων ιχθυελαίου για πρωτογενή πρόληψη λόγω των αβέβαιων καρδιαγγειακών οφελών και ανεπιθύμητων ενεργειών», επισήμανε η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Δρα Hualiang Lin, επιδημιολόγο του Πανεπιστημίου Sun Yat-Sen στο Guangzhou της Κίνας.

Προσοχή στις λεπτομέρειες 

«Σε γενικές γραμμές, θα έλεγα ότι οι μέρες όπου οι άνθρωποι απλώς πηγαίνουν στο φαρμακείο και αγοράζουν μεγάλες ποσότητες συμπληρωμάτων ιχθυελαίου για τη βέλτιστη υγεία έχουν πια παρέλθει. Όμως, το ιχθυέλαιο ενδεχομένως να μπορεί να προσφέρει οφέλη σε ανθρώπους που ήδη ταλαιπωρούνται με την καρδιά τους» σχολίασε ο Δρ Andrew Freeman, διευθυντής καρδιαγγειακής πρόληψης και ευεξίας στο National Jewish Health στο Ντένβερ.

«Δε χρειάζεται να λαμβάνετε ιχθυέλαιο εάν δεν το χρειάζεται πραγματικά ο οργανισμός σας. Γι’ αυτό, συνιστούμε να κάνετε εξετάσεις για να δείτε πρώτα τα επίπεδα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων» τονίζει ο Δρ Richard Isaacson, νευρολόγος και διευθυντής έρευνας στο Ινστιτούτο Νευροεκφυλιστικών Νόσων στο Boca Raton.

Οι καλύτερες πηγές των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων συνεχίζουν να είναι οι τροφές, με πρώτα και καλύτερα τα λιπαρά ψάρια, όπως οι σαρδέλες, ο τόνος και ο σολομός. Επιπλέον, υπάρχουν και πολύ καλές φυτικές πηγές, όπως οι σπόροι chia, ο λιναρόσπορος και τα καρύδια. Γι’ αυτό και ο ειδικός συνιστά να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη διατροφή, καταναλώνοντας λιπαρά ψάρια τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

«Χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να καταλάβουμε γιατί το ιχθυέλαιο μπορεί να μην είναι χρήσιμο για τους υγιείς ανθρώπους, αλλά χρήσιμο σε άτομα με καρδιακά προβλήματα», κατέληξαν οι ερευνητές.

Διαβάστε επίσης:

Καρδιαγγειακές νόσοι: Έξι κατηγορίες τροφών που προφυλάσσουν την καρδιά μας

Δύο top βιταμίνες που δυναμώνουν καρδιά, μυαλό και ανοσοποιητικό – Οι καλύτερες πηγές

Τρεις top βιταμίνες για δυνατή άμυνα και αναπνευστικό