Οι νεότερης ηλικίας ασθενείς κάτω των 50 ετών φαίνεται ότι έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άτυπα συμπτώματα σχετιζόμενα με τον καρκίνο του παχέος εντέρου όπως αποκαλύπτει μελέτη σε 10.463 βρετανούς ασθενείς που διαγνώστηκαν με τη νόσο από το 2006 έως το 2013.

Σύμφωνα με την ανάλυση που δημοσιεύθηκε online στο Colorectal Disease οι νέοι σε ηλικία ασθενείς ήταν πιο πιθανό να παρουσιάσουν άτυπα συμπτώματα όπως οξύ κοιλιακό πόνο και να οδηγηθούν στα επείγοντα. Παρατηρήθηκε επίσης  μεγαλύτερη καθυστέρηση μέχρι να γίνει η διάγνωση της νόσου συγκριτικά με τους μεγαλύτερους ασθενείς. Συγκεκριμένα παρατηρήθηκε μεγαλύτερο διάστημα κατά 12,5 μέρες μεταξύ της παραπομπής σε έναν ειδικό και της τελικής  διάγνωσης, συγκριτικά με τους ανθρώπους ηλικίας 60-69 ετών.

«Οι γιατροί της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας θα πρέπει να αντιληφθούν αυτές τις διαφορές έτσι ώστε να μειωθούν οι χαμένες ευκαιρίες έγκαιρης διάγνωσης», καταλήγουν οι συγγραφείς της έρευνας.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου ευθύνεται για τους περισσότερους θανάτους από καρκίνο στην Ευρώπη μετά από εκείνον του πνεύμονα και υπολογίζεται ότι κάθε τρία λεπτά ένας Ευρωπαίος πολίτης χάνει την μάχη από το συγκεκριμένο νόσημα. Η πιθανότητα για ένα άτομο που ζει στον Δυτικό Κόσμο να νοσήσει στη διάρκεια της ζωής του είναι χονδρικά 1 προς 20. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος στους άνδρες συγκριτικά με τις γυναίκες, ενώ οι περισσότεροι ασθενείς διαγιγνώσκονται σε ηλικία άνω των 60 ετών. Είναι ο τρίτος συχνότερος καρκίνος παγκοσμίως και η εμφάνιση του είναι συχνότερη σε βιομηχανικές και αστικές περιοχές.