Νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, προειδοποιεί για την εξάπλωση μιας μετάλλαξης που προκαλείται από ένα νέο στέλεχος E. coli. Πιο συγκεκριμένα, ο νέος τύπος που ανακάλυψαν είναι εξαιρετικά μολυσματικός και ανθεκτικός σε ορισμένα αντιβιοτικά που ονομάζονται καρβαπενέμες.

Προηγούμενες έρευνες έχουν εντοπίσει στελέχη του E. coli, ανθεκτικού στις καρβαπενέμες και έχουν καθορίσει ότι τα στελέχη αυτά είναι από τα πιο προβληματικά στελέχη που κυκλοφορούν. Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές εντόπισαν μια ισχυρότερη και πιο μολυσματική εκδοχή του ST410 CREC-B5/H24xC-που πιθανότατα συνέβαλε σε δύο επιδημίες σε ένα παιδικό νοσοκομείο στην Κίνα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ανάλυσής τους, το στέλεχος B5/H24RxC αναπτύσσεται ταχύτερα και είναι πιο επιβλαβές για τους ζωντανούς οργανισμούς από τις προηγούμενες παραλλαγές του βακτηρίου, ενώ η διασπορά του δεν έχει περιοριστεί μόνο στην Κίνα: «Πρόκειται για μια ανησυχητική νέα τάση και θα προτρέπαμε τώρα τα εργαστήρια επιτήρησης σε όλο τον κόσμο να είναι σε επιφυλακή για αυτό το νέο στέλεχος για το οποίο γνωρίζουμε ότι έχει εξαπλωθεί πέρα από την Κίνα» εξήγησε ο συγγραφέας της μελέτης Alan McNally, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.

Πώς συνδέεται με την ουρολοίμωξη

Για τη νέα μελέτη, η ερευνητική ομάδα συμπεριέλαβε δείγματα που ελήφθησαν από 26 κινεζικές επαρχίες μεταξύ του 2017 και του 2021. Για να προσδιορίσει την εξάπλωση του ανθεκτικού στα αντιβιοτικά E. coli, η ομάδα χρησιμοποίησε 388 απομονωμένα δείγματα με τα στελέχη ανθεκτικά στις καρβαπενέμες, που προέρχονταν από διάφορα δείγματα ούρων, πτυέλων και αίματος. Διαπίστωσαν ότι το ST410 ήταν το πιο κοινό στέλεχος, εντοπίζοντας παράλληλα μια πιθανή συσχέτιση μεταξύ και των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των δειγμάτων ελήφθη από ούρα.

«Η μελέτη μας αναδεικνύει το εξελισσόμενο τοπίο της μικροβιακής αντοχής με κλινικά σημαντικά παθογόνα, όπως το E. coli. Αυτό υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για συνεργατικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση και τον μετριασμό αυτής της κλιμακούμενης πρόκλησης στην παγκόσμια δημόσια υγεία» καταλήγει ο ο πρώτος συγγραφέας Ibrahim Xiaoling Ba του Πανεπιστημίου του Cambridge.

Διαβάστε ακόμη:

Ανθεκτικά μικρόβια: Η απλή κίνηση που φρενάρει την εξάπλωσή τους και σώζει ζωές

Καινοτόμο σπρέι καταπολεμά τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια

Αντιβιοτικά: H συχνή λοίμωξη που αυξάνει τη μικροβιακή αντοχή