Αν και ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) είναι γνωστός για τη σχέση του με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, η συσχέτισή του με τον καρκίνο του μαστού παραμένει αμφιλεγόμενη. Μια ομάδα ερευνητών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε μια εκτενή μελέτη για να εξετάσει την πιθανή σύνδεση μεταξύ του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) και του καρκίνου του μαστού.

Η έρευνα διενεργήθηκε από μια ομάδα ειδικών στο Β’ Μαιευτικό – Γυναικολογικό τμήμα του ΑΠΘ, με στόχο να αξιολογήσει τον κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου του μαστού από τον HPV. Η μελέτη συντάχθηκε από τους ερευνητές Χαράλαμπο Καραχάλιο, Σταμάτιο Πετούση, Χρυσούλα Μαργιούλα – Σιάρκου και Κωνσταντίνο Ντίνα. Δημοσιεύτηκε στο Oncology Letters.

Η ερευνητική ομάδα διεξήγαγε μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση, στοχεύοντας στον εντοπισμό του επιπολασμού του HPV σε κακοήθεις όγκους του μαστού. Αναλύθηκαν δεδομένα από μελέτες ελέγχου που εκτελέστηκαν τα τελευταία 20 χρόνια, εξετάζοντας την παρουσία του DNA του HPV σε δείγματα ιστού μαστού από γυναίκες με καρκίνο του μαστού.

Η ανάλυση και η επιλογή των μελετών πραγματοποιήθηκε από ανεξάρτητους ερευνητές, ενώ η εξαγωγή των δεδομένων διεξήχθη με τη βοήθεια δύο ερευνητών και τη συνδρομή ενός τρίτου για την επίλυση τυχόν διαφωνιών. Η συνδέση μεταξύ HPV και καρκίνου του μαστού αξιολογήθηκε μέσω συγκεντρωτικών αναλογιών πιθανοτήτων και μοντέλου τυχαίων επιδράσεων.

Τελικά, εντάχθηκαν στη μελέτη 23 εργασίες, με συνολική συμμετοχή 3.243 γυναικών (2.027 ασθενών και 1.216 μαρτύρων). Όπως διαπιστώθηκε, ο επιπολασμός του HPV στις ασθενείς ήταν σημαντικά υψηλότερος (21,95%) σε σχέση με την ομάδα ελέγχου «μαρτύρων» (8,96%). 

Τα ευρήματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι ο ιός HPV μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη και εξέλιξη του καρκίνου του μαστού, επισημαίνοντας την πιθανή σημασία του εμβολιασμού κατά του HPV στην πρόληψη αυτής της μορφής καρκίνου.

Συμπερασματικά, τα ευρήματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι ο ιός HPV μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση και εξέλιξη του καρκίνου του μαστού, επισημαίνοντας την πιθανή σημασία του εμβολιασμού κατά του ιού HPV στην πρόληψη αυτής της μορφής καρκίνου.

Διαβάστε επίσης

Καρκίνος: Εννέα τρόποι να μειώσετε έως και 50% τον κίνδυνο νόσου

Καρκίνος Μαστού: Τα 30′ που μπορεί να προλάβουν τον κίνδυνο νόσου