Μια πρωτοποριακή μελέτη από το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας Ulsan της Νότιας Κορέας (UNIST) προέβη σε μια αξιοσημείωτη ανακάλυψη στη θεραπεία του καρκίνου. Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Sebyung Kang και τον καθηγητή Sung Ho Park του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών ανέπτυξε με επιτυχία μικροσκοπικά σωματίδια (nanodrones) ικανά να στοχεύουν επιλεκτικά και να εξαλείφουν τα καρκινικά κύτταρα, προσφέροντας μια πιθανή λύση για τις δυσκολότερες μορφές καρκίνου.

Ένας συγκεκριμένος τύπος λεμφοκυττάρων, γνωστών ως κύτταρα φυσικοί – φονείς (NK), διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην ανοσολογική απόκριση του οργανισμού κατά του καρκίνου. Αν και έχουν γίνει πολυάριθμες προσπάθειες για την αξιοποίηση της δύναμης των κυττάρων αυτών, η προσπάθεια αυτή τη φορά φαίνεται πως δίνει καρπούς. Οι ερευνητές σχεδίασαν και κατασκεύασαν μοναδικά μικροσκοπικά drones (NKeNDs) που ενεργοποιούν τα κύτταρα αυτά και στοχεύουν επιλεκτικά σε έναν όγκο, επιτρέποντας στα κύτταρα-δολοφόνους να καταστείλουν την ανάπτυξη του καρκίνου.

Τα πειράματα στο εργαστήριο έδειξαν ότι με τη μεσολάβηση των nano drones κατέστη δυνατή η εμπλοκή των λεμφοκυττάρων «φυσικών-δολοφόνων» με τα καρκινικά κύτταρα-στόχους οδηγώντας στην εξάλειψη των καρκινικών κυττάρων. Είναι αξιοσημείωτο ότι, σε ποντίκια που φέρουν όγκο SK-OV-3, η χορήγηση αυτή διευκόλυνε τη διήθηση ενεργοποιημένων ανθρώπινων κυττάρων φυσικών- φονέων (Natural Killer, NK) στις περιοχές του όγκου. Ως αποτέλεσμα, η ανάπτυξη του όγκου καταστέλλεται σημαντικά χωρίς να προκαλούνται αξιοσημείωτες παρενέργειες.

Η μελέτη αυτή, που δημοσιεύτηκε στο Nano Today, εν κατακλείδι, προσφέρει νέες και μεγαλύτερες δυνατότητες για την επιλεκτική θεραπεία των τύπων καρκίνου που θεωρούνται δυσκολότερα ιάσιμοι. «Αυτή η έρευνα παρουσιάζει νέες δυνατότητες για την ανοσοθεραπεία μέσω nanodrones ξεπερνώντας προκλήσεις όπως η μετακίνηση και η επιβίωση των κυττάρων φυσικών-φονέων. Στόχος μας είναι να δώσουμε νέες ευκαιρίες για εξατομικευμένες θεραπείες που θα αντιμετωπίζουν επιλεκτικά διάφορους τύπους καρκίνου μέσω περαιτέρω έρευνας, συμπεριλαμβανομένης της επαγωγής ειδικών για τον καρκίνο ανοσοποιητικών κυττάρων» καταλήγει ο Δρ Kang Se-byung.

Διαβάστε επίσης

Καρκίνος: Εννέα τρόποι να μειώσετε έως και 50% τον κίνδυνο νόσου

Κληρονομικός καρκίνος: Οι 3 πιο συχνοί τύποι

Ο «σιωπηλός» καρκίνος που σημειώνει αύξηση στους 50ρηδες