Το καλοκαίρι είναι… η εποχή των ναρκωτικών καθώς είναι πιο πιθανό ενήλικες και έφηβοι να υποκύψουν στον πειρασμό και να δοκιμάσουν για πρώτη φορά. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε νέα μελέτη της Σχολής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU) που δημοσιεύθηκε Journal of General Internal Medicine.

Σύμφωνα με τους ερευνητές τους ερευνητές το 34% των συμμετεχόντων έκανε για πρώτη φορά χρήση LSD το καλοκαίρι. Επιπρόσθετα, το 30% έκανε χρήση χαπιών έκσταση (επίσης γνωστά ως MDMA) και ένα 28% έκανε για πρώτη φορά χρήση κοκαΐνης σε καλοκαιρινούς μήνες.

«Όσοι κάνουν χρήση για πρώτη φορά ενδέχεται να μην είναι εξοικειωμένοι με τις επιδράσεις των διάφορων ναρκωτικών ουσιών έτσι αρχικά είναι σημαντικό να κατανοήσουν πότε οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να αρχίσουν αυτές τις συμπεριφορές», δήλωσε ο ερευνητής Joseph J. Palamar, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Δημόσιας Υγείας του NYU.

Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα που αντλήθηκαν από την Αμερικανική Μελέτη για τη Χρήση Ναρκωτικών και την Υγεία που είχε πραγματοποιηθεί από το 2011 έως το 2017 επηρεάζοντας περίπου 394.415 ανθρώπους ηλικίας 12 ετών και άνω. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για τη χρήση διαφόρων ναρκωτικών. Από τους νέους χρήστες ζητήθηκε να ανακαλέσουν στη μνήμη τους το μήνα και το έτος που έκαναν πρώτη φορά χρήση ναρκωτικών.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι αυτό θα μπορούσε να εξηγηθεί εν μέρει γιατί οι άνθρωποι έχουν επιπλέον χρόνο αναψυχής τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ παράλληλα διεξάγονται πολλές δραστηριότητες στις οποίες συνηθίζεται η χρήση ναρκωτικών όπως τα μουσικά φεστιβάλ.

«Οι γονείς και οι κηδεμόνες που ανησυχούν για τα παιδιά τους χρειάζεται να τα ενημερώσουν και να τα επιμορφώσουν για τους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με τη χρήση ναρκωτικών. Ειδική έμφαση όμως πρέπει να δοθεί πριν τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν και τα ποσοστά χρήσης για πρώτη φορά είναι αυξημένα», εξηγεί ο Δρ. Palamar.

Ο ερευνητής συστήνει ότι οι πιθανοί χρήστες θα πρέπει να μάθουν τόσο για αυτά καθαυτά τα ναρκωτικά όσο και για τις πολλές και επικίνδυνες παρενέργειες που ενδέχεται να επιφέρουν. Τέλος για όσους κάνουν το λάθος να δοκιμάσουν ναρκωτικά ο Δρ. Palamar προτείνει να το κάνουν μόνο με έμπιστους φίλους και ανθρώπους που γνωρίζουν πολύ καλά.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι είναι απαραίτητες περαιτέρω μελέτες για να γίνουν σαφείς οι συγκεκριμένες συνθήκες, ειδικά το καλοκαίρι όπου οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να κάνουν χρήση ναρκωτικών.