Μια απίστευτη έκπληξη περίμενε τους γιατρούς μετά από μια οφθαλμική εξέταση ρουτίνας σε έναν άνδρα ασθενή. Ο τριαντάχρονος άνδρας από τη Βοστώνη, που υπεβλήθη σε έναν έλεγχο ρουτίνας στα μάτια του, βρέθηκε να έχει ένα μικροσκοπικό αιχμηρό κομμάτι ξύλου, που κρυβόταν στον κερατοειδή του για περίπου 15 χρόνια.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί οφθαλμίατροι του Wayne State University στο Ντιτρόιτ και της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, που ανέλυσαν το συγκεκριμένο περιστατικό στο BMJ Case Reports, ο άνδρας υπέστη έναν σοβαρό τραυματισμό με αιχμηρό αντικείμενο ενώ έκανε εργασίες κηπουρικής στα τέλη της δεκαετίας του 2000, αλλά χωρίς να ελεγχθούν οι βλάβες εκτενώς, καθότι ο πόνος του εξασθένησε με την πάροδο του χρόνου.

A man who went for a routine eye check-up was found to have a splinter lurking in his cornea ¿ and doctors say it had been there for 15 years. Pictured, the splinter on closer inspection

Οι γιατροί θέλησαν να ελέγξουν τα μάτια του λόγω του διαβήτη, καθώς είναι γνωστό ότι μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια όρασης, εάν δε ρυθμιστούν οι τιμές του σακχάρου. Ως αποτέλεσμα, οι εξετάσεις δεν έδειξαν κάποια σχετική βλάβη στα μάτια του. Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι ένα «ξένο σώμα» διαπερνούσε τον κερατοειδή του, το εξωτερικό στρώμα δηλαδή των οφθαλμών. Με μια πιο ενδελεχή εξέταση, αποκαλύφθηκε ότι το αντικείμενο ήταν μια ξύλινη ακίδα 3 χιλιοστών.

Η ερευνητική ομάδα σημειώνει σχετικά με αυτό το αξιοσημείωτο περιστατικό: «Οι περισσότερες περιπτώσεις τέτοιων τραυματισμών εντοπίζονται και αντιμετωπίζονται αμέσως μετά τον τραυματισμό, καθώς συχνά προκαλούν σημαντικό πόνο και ερυθρότητα, ενώ χρησιμεύουν παράλληλα ως εστία μόλυνσης. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, το ξένο σώμα μπορεί να είναι ασυμπτωματικό και να παραμείνει μη ανιχνεύσιμο για μεγάλο χρονικό διάστημα». 

Οι γιατροί δεν επιβεβαίωσαν αν αφαίρεσαν την ξύλινη ακίδα, καθώς η αφαίρεση ξένων σωμάτων από τους οφθαλμούς μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολη λόγω της ευαίσθητης θέσης τους. Αυτό που συνέστησαν στον ασθενή είναι να συνεχίσει κανονικά τη ζωή του και να επανέλθει αν υποφέρει από πόνο, ερυθρότητα ή προβλήματα όρασης.

Σημείωσαν μάλιστα ότι η ακίδα θα μπορούσε να είχε διαπεράσει τον κερατοειδή του και να τον είχε τυφλώσει: «Ο ασθενής είχε ιστορικό τραυματισμού στο μάτι κατά τη διάρκεια κηπουρικής εργασίας πριν από 15 χρόνια. Κατά τη στιγμή του τραυματισμού, ο ασθενής ανέφερε ότι αισθανόταν άμεσο πόνο και δυσφορία, αλλά αποφάσισε να μην αναζητήσει ιατρική βοήθεια, καθώς τα συμπτώματα φάνηκε να υποχωρούν με την πάροδο του χρόνου. Δεν ακολουθήθηκε περαιτέρω οφθαλμολογική αξιολόγηση ή θεραπεία και η όραση του ασθενούς φάνηκε σταθερή με την πάροδο των ετών». 

Διαβάστε επίσης:

Απίστευτο: Το jogging τον οδήγησε στα επείγοντα με επώδυνη στύση

Απίστευτο: Η καρδιά του σταμάτησε να χτυπά ενώ έβλεπε τηλεόραση – Πώς τον έσωσε η γυναίκα του