Ένα από τα πιο οικονομικά και ευρέως γνωστά παυσίπονα, η ασπιρίνη, φαίνεται πως έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες και μάλιστα ενάντια σε έναν από τους συχνότερα διαγνωσμένους καρκίνους, αυτόν του παχέος εντέρου.

Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ludwig Maximilian του Μονάχου, σε μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο Cell Death & Disease, διαπίστωσαν ότι η μακροχρόνια θεραπεία με ασπιρίνη, και συγκεκριμένα δόσεις μεταξύ 75 και 300 mg ημερησίως, θα μπορούσε να μειώσει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 24%. Επιπλέον, εάν υπάρχει ήδη διάγνωση του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου, οι πιθανότητες επιβίωσης αυξάνονται.

Όπως εξηγεί η ερευνητική ομάδα, η ασπιρίνη παρεμβαίνει στις καταστροφικές διεργασίες στα κύτταρα που μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη του καρκίνου. Οι ουσίες της διαταράσσουν συγκεκριμένες ουσίες των κυττάρων, που μπορούν να οδηγήσουν σε φλεγμονή και στην ανάπτυξη του καρκίνου, παρεμβαίνοντας σε ορισμένες οδούς που χρησιμοποιούν τα κύτταρα προκειμένου να επιβιώσουν και να πολλαπλασιαστούν.

Η χημική ονομασία της ασπιρίνης είναι ακετυλοσαλικυλικό οξύ και ανήκει στην οικογένεια των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ). Μετά την κατανάλωσή της, απορροφάται κυρίως μέσω του στομάχου και του εντέρου και μετατρέπεται σε σαλικυλικό οξύ. Αυτός ο μεταβολίτης, με χρόνο ζωής περίπου 20 λεπτών, παίζει κεντρικό ρόλο στις αντικαρκινικές ιδιότητες της ασπιρίνης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η ασπιρίνη βοηθά στην ενεργοποίηση ενός προστατευτικού συστήματος καθαρισμού των κυττάρων, το οποίο συμβάλλει στην καλύτερη απόρριψη των επιβλαβών ουσιών που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο. Αυτό το σύστημα, με επίκεντρο ένα μόριο που ονομάζεται AMPK, βοηθά το κύτταρο να παραμείνει υγιές και να αντισταθεί σε αλλαγές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καρκίνο.

Επιπλέον, η ασπιρίνη επιδρά σε ορισμένα από τα μόρια του σώματος, που ονομάζονται miR-34a/b/c, τα οποία μεταφέρουν μηνύματα στα κύτταρα σχετικά με το αν θα επιδιορθωθούν, εάν θα σταματήσουν να διαιρούνται ή θα πεθάνουν. Όταν αυτά τα μηνύματα παραδίδονται σωστά, μπορούν να αποτρέψουν ένα κύτταρο από το να μετατραπεί σε καρκινικό.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι, ενώ οι υψηλές δόσεις που χρησιμοποιούνται στις μελέτες δείχνουν τις δυνατότητες της ασπιρίνης, οι χαμηλότερες δόσεις για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα χρησιμοποιούνται συνήθως για την πρόληψη και είναι πιθανό να είναι ασφαλέστερες με λιγότερες παρενέργειες. Καθώς η έρευνα συνεχίζεται, αυτό το ευρείας χρήσης φάρμακο θα μπορούσε να αποτελέσει βασικό συστατικό στις στρατηγικές πρόληψης του καρκίνου.

Παρόλα αυτά, για οποιαδήποτε κίνηση λήψης φαρμάκου, συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας, συνιστούν οι ερευνητές.

Διαβάστε ακόμη:

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: 6 τρόποι να μειώσουμε τον κίνδυνο νόσου

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Η διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο νόσου

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Τα τρόφιμα που αυξάνουν τον κίνδυνο νόσου