Tα κορίτσια που μπαίνουν νωρίτερα στην εφηβεία έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από ημικρανίες, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που διεξήγαγαν ερευνητές από το Ιατρικό Κολέγιο του Πανεπιστημίου Cincinnati (UC).

«Γνωρίζουμε ότι το ποσοστό αγοριών και κοριτσιών που υποφέρουν από ημικρανίες είναι περίπου το ίδιο, μέχρι τη στιγμή που ξεκινά η έμμηνος ρύση σε μια γυναίκα και το ποσοστό των κοριτσιών αυξάνεται σημαντικά. Ωστόσο τα δεδομένα που προκύπτουν από την έρευνά μας υποδεικνύουν ότι αυτό συμβαίνει ακόμα και πριν την εμφάνιση της εμμηνόρροιας», αναφέρει ο Vincent Martin, καθηγητής στο Τμήμα Γενικής Ιατρικής του UC και ερευνητής της μελέτης.

Ο Δρ. Martin και η ομάδα του πήραν μέρος σε μια διαχρονική μελέτη που διήρκεσε περισσότερα από 10 χρόνια, κατά τα οποία εξετάστηκαν 761 κορίτσια στην εφηβεία, ηλικίας από 8 μέχρι 20 ετών. Τα κορίτσια πήραν μέρος στη μελέτη σε ηλικία 8-10 ετών και περνούσαν από εξετάσεις κάθε έξι έως 12 μήνες, έτσι ώστε να εντοπιστούν τα πρώιμα σημάδια θηλαρχής (ανάπτυξη του στήθους), εφηβαρχής, (ανάπτυξη ηβικού τριχώματος) και εμμηναρχής (έναρξη εμμήνου ρύσης).

Τα κορίτσια συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικό με τους πονοκεφάλους για να διαπιστωθεί αν υπέφεραν από ημικρανίες ή πιθανή ημικρανία (όταν δηλαδή η κεφαλαλγία πληροί όλα τα διαγνωστικά κριτήρια της ημικρανίας, εκτός από ένα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να οριστεί ως ημικρανία). Η μέση ηλικία στην οποία οι συμμετέχουσες ολοκλήρωσαν την έρευνα ήταν τα 16.

Από το σύνολο των κοριτσιών, τα 85 (11%) διαγνώσθηκαν με ημικρανία, τα 53 (7%) είχαν πιθανή ημικρανία και 623 (82%) δεν είχαν ημικρανία. Οι ερευνητές, λοιπόν, διαπίστωσαν, ότι τα κορίτσια που έπασχαν από ημικρανίες είχαν πρώιμη ανάπτυξη του στήθους κατά τέσσερις μήνες νωρίτερα από το μέσο όρο και πρώιμη έναρξη της εμμήνου ρύσεως κατά πέντε μήνες νωρίτερα. Δεν παρατηρήθηκε καμία διαφορά στην ηλικίας της εφηβαρχής.

«Υπήρξε μια αύξηση της τάξης του 25% στις πιθανότητες εμφάνισης ημικρανίας για κάθε χρόνο που κάθε κορίτσι βίωνε νωρίτερα θηλαρχή ή εμμηναρχή. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει στενή σχέση μεταξύ της πρώιμης εφηβείας και της ανάπτυξης ημικρανίας στα έφηβα κορίτσια», σημειώνει η Susan Pinney, καθηγήτρια στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγείας του UC και επικεφαλής ερευνήτρια στη μελέτη.

Προηγούμενες έρευνες υποδεικνύουν ότι η ημικρανία συχνά ξεκινά στην έναρξη του εμμηνορροϊκού κύκλου στα έφηβα κορίτσια, αλλά η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που εξετάζει τα προηγούμενα στάδια της εφηβείας, όπως η θηλαρχή και η εφηβαρχή.

Σε καθένα από αυτά τα στάδια, οι διάφορες ορμόνες αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους στα κορίτσια. Κατά τη διάρκεια της εφηβαρχής, είναι παρούσα η τεστοστερόνη και τα ανδρογόνα και κατά τη διάρκεια της θηλαρχής πραγματοποιείται η πρώτη έκθεση στα οιστρογόνα. Η μελέτη αυτή, λοιπόν, υποδεικνύει ότι αυτή η πρώτη έκθεση στα οιστρογόνα ενδεχομένως να αποτελεί το σημείο έναρξης της ημικρανίας στα έφηβα κορίτσια.

Το ερώτημα που τίθεται, λοιπόν, είναι αν υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει κάποιος για να αποτραπεί η πρώιμη εφηβεία. «Οι μελέτες δείχνουν ότι η παιδική παχυσαρκία συνδέεται με την πρώιμη εφηβεία. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους ίσως να προλαμβάνει το πρώιμο ξεκίνημα της εφηβείας, όμως σίγουρα χρειάζονται περισσότερες μελέτες στο μέλλον για να καθοριστεί αν υπάρχει όντως κάποια στρατηγική που θα μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης ημικρανίας», δηλώνει καταληκτικά ο Δρ. Martin.