Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων και Πρόληψης (CDC) των ΗΠΑ, οι πολίτες και οι κλινικοί ιατροί πρέπει να είναι ενήμεροι για τον αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης από το βακτήριο Vibrio vulnificus λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας των υδάτων και των ακραίων καιρικών φαινομένων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής), Γιάννης Ντάνασης συνοψίζουν την πρόσφατη δημοσίευση της Emily Harris στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας JAMA.

Ο αριθμός των ατόμων που έχουν μολυνθεί από Vibrio vulnificus, ο οποίος προκαλεί περίπου 150 έως 200 καταγεγραμμένα κρούσματα ετησίως στις ΗΠΑ, έχει αυξηθεί στο ανατολικό τμήμα της χώρας από το 1988. Οι περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται όταν τα βακτήρια, τα οποία ευδοκιμούν σε θερμά αλμυρά και υφάλμυρα νερά, έρχονται σε επαφή με μια ανοιχτή πληγή. Ωστόσο, περίπου το 10% των περιστατικών οφείλονται στην κατανάλωση ωμών ή ανεπαρκώς μαγειρεμένων οστρακοειδών. Οι λοιμώξεις τραυμάτων από Vibrio vulnificus έχουν σύντομη περίοδο επώασης και χαρακτηρίζονται από νεκρωτική λοίμωξη του δέρματος και των μαλακών μορίων, με ή χωρίς αιμορραγικά στοιχεία. Πολλά άτομα με μόλυνση τραύματος από Vibrio vulnificus απαιτούν εντατική φροντίδα ή χειρουργική αφαίρεση ιστού. Συνολικά έως και το 20% των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται με λοίμωξη από Vibrio vulnificus στις ΗΠΑ πεθαίνουν μετά από τη μόλυνση. Δεν έχει αναφερθεί μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Τον περασμένο Ιούλιο και τον Αύγουστο, οι μολύνσεις από Vibrio vulnificus στις πολιτείες της Ανατολικής Ακτής, συμπεριλαμβανομένων του Κονέκτικατ, της Νέας Υόρκης και της Βόρειας Καρολίνας οδήγησαν σε αρκετούς θανάτους. Σύμφωνα με τα CDC, οι άνθρωποι που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα (ανοσοκαταστολή, σακχαρώδη διαβήτη, ηπατική νόσο), θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων σε παράκτια ύδατα, ιδιαίτερα κοντά στον Κόλπο του Μεξικού ή στην Ανατολική Ακτή.

Οι κλινικοί ιατροί πρέπει να συμπεριλαμβάνουν το Vibrio vulnificus στις πιθανές αιτίες λοίμωξης σε ασθενείς με ανοικτές πληγές που εκτέθηκαν σε παράκτια ύδατα. Σε περίπτωση υψηλής υποψίας για λοίμωξη από Vibrio vulnificus, θα πρέπει να ενεργούν γρήγορα όταν ξεκινούν αντιβιοτική θεραπεία και να προβαίνουν σε έγκαιρη χειρουργική επέμβαση, που μπορεί να περιλαμβάνει ακόμα και ακρωτηριασμό, για τη βελτίωση της πιθανότητας επιβίωσης του ασθενούς.