Ένα τροπικό φυτό, που προέρχεται από την Κίνα, θα μπορούσε να αποτελέσει το κλειδί για την καταπολέμηση της παγκόσμιας επιδημίας της παχυσαρκίας, σύμφωνα με μια νεότερη μελέτη.

Πιο συγκεκριμένα, Ιάπωνες επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι αποκόμισαν από την έρευνά τους σχετικά με τη δράση εκχυλίσματος από το φυτό Mallotus furetianus «αξιοσημείωτα» αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την παχυσαρκία, περιγράφοντας ότι το εκχύλισμα «καταστέλλει σημαντικά» την αύξηση τόσο του σωματικού βάρους όσο και του λιπώδους ιστού. Θεωρούν ότι τα ευρήματά τους, που δημοσιεύτηκαν στο Food Science and Nutrition, αναδεικνύουν τις δυνατότητες του φυτού ως εν δυνάμει συστατικού τροφίμων με ιδιότητες διαχείρισης του βάρους. Το Mallotus furetianus προέρχεται από το νησί Χαϊνάν της Κίνας.

Μια πολυεθνική ερευνητική ομάδα μελέτησε προηγουμένως τα αποτελέσματα της χρήσης εκχυλίσματος του φυτού για την πρόληψη της λιπώδους νόσου του ήπατος, αλλά τα αποτελέσματα κατά της παχυσαρκίας και οι μηχανισμοί του παρέμειναν ασαφείς μέχρι στιγμής. Για να διερευνήσει τυχόν επιδράσεις του εκχυλίσματος κατά της παχυσαρκίας, η ερευνητική ομάδα διεξήγαγε μια μελέτη χρησιμοποιώντας παχύσαρκα ποντίκια.

Όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί, η θεραπεία με το φυτό Mallotus furetianus κατέστειλε σημαντικά την αύξηση του σωματικού βάρους και του βάρους του λιπώδους ιστού. Η μελέτη εντόπισε επίσης δομικές αλλαγές στο ήπαρ και τον λιπώδη ιστό των ποντικών.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Akiko Kojima της Μεταπτυχιακής Σχολής Ανθρώπινης Ζωής και Οικολογίας του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου της Οσάκα ανέφερε ότι η περαιτέρω εξέταση του μηχανισμού αποκάλυψε την αναστολή της σύνθεσης λίπους μέσω της καταστολής της έκφρασης διαφόρων μεταγραφικών παραγόντων που εμπλέκονται στη «διαφοροποίηση των λιποκυττάρων».

«Η ερευνητική μας ομάδα αναζητά συστατικά τροφίμων που δε συμβάλλουν στην υπέρμετρη αύξηση του βάρους. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να τα εντοπίσουμε και να τα ενσωματώσουμε στην καθημερινή μας διατροφή, παρατείνοντας τη διάρκεια της ζωής των ατόμων» επισημαίνει η δρ Kojima, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Τα αποτελέσματά μας όχι μόνο υποδηλώνουν μια σύνδεση μεταξύ του εκχυλίσματος Mallotus furetianus και των αποτελεσμάτων κατά της παχυσαρκίας, αλλά υποδεικνύουν επίσης τη δυνατότητά του ως ένα νέο διατροφικό συστατικό με ιδιότητες κατά της παχυσαρκίας» καταλήγει.

Η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για διάφορες ασθένειες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, περισσότεροι από τέσσερις στους 10 ενήλικες είναι κλινικά παχύσαρκοι.

Διαβάστε επίσης

Παχυσαρκία: Ένας ακόμα σοβαρός κίνδυνος «κρύβεται» στο επιπλέον βάρος

Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα ποτά για την υγεία – Ο παράγοντας που πολλαπλασιάζει την απειλή