Τα λίγα «καλά» κολπικά βακτήρια ενδεχομένως να αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών, υποστηρίζουν ειδικοί του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου.
Τα καλά νέα είναι ότι αυτή η ανισορροπία στο κολπικό μικροβίωμα μπορεί να εντοπιστεί με μια απλή εξέταση και έτσι να διαγνωστούν οι γυναίκες υψηλού κινδύνου νωρίς.

Η πρώιμη διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών αυξάνει καθοριστικά την επιτυχία της θεραπείας, αλλά συνήθως η συμπτωματολογία του μπορεί να συμπίπτει με αυτή άλλων λιγότερο σοβαρών παθήσεων, όπως το ευερέθιστο έντερο και οι κράμπες της εμμηνορρυσίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, πολλές γυναίκες να διαγιγνώσκονται όταν πια ο καρκίνος έχει αρχίσει να εξαπλώνεται και σε άλλα σημεία του σώματος.

Τα ακριβή αίτια του καρκίνου των ωοθηκών παραμένουν άγνωστα, αν και παράγοντες όπως η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου στις ωοθήκες ή τον μαστό και τα περιττά κιλά, θεωρούνται επιβαρυντικοί.

Στο άρθρο που δημοσιεύουν στο Lancet Oncology οι Βρετανοί ερευνητές περιγράφουν την έμφαση που δίνεται σε ένα νέο ερευνητικό πεδίο, τους μικροοργανισμούς που «κατοικούν» στο ανθρώπινο σώμα και πώς αυτοί παίζουν ρόλο στην πρόκληση του καρκίνου.

Η αλήθεια είναι ότι όλο και περισσότερα επιστημονικά στοιχεία τεκμηριώνουν ότι το ανθρώπινο μικροβίωμα επηρεάζει την υγεία και την ευεξία του ανθρώπου. Ο γαλακτοβάκιλλος, ένα ωφέλιμο είδος βακτηρίων πιστεύεται ότι έχει καθοριστική σημασία για υγεία του γυναικείου κόλπου. Μελέτες έχουν δείξει ότι σταματά άλλα μη επιβοηθητικά ή επιβλαβή βακτήρια από το να προκαλέσουν κακό στο περιβάλλον του κόλπου.

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές εστίασαν σε 176 γυναίκες με καρκίνο ωοθηκών, 109 με γονιδιακό υπόβαθρο για καρκίνο ωοθηκών (BRCA1) και 295 χωρίς γνωστό γενετικό κίνδυνο.

Στις γυναίκες αφού εξετάστηκαν και οι ειδικοί συνέλεξαν δείγματα με το κλασσικό τεστ Παπανικολάου, παρατηρήθηκε σημαντικά χαμηλότερο φορτίο γαλακτοβάκιλλων σε εκείνες που ήταν κάτω των 50 ετών και είχαν νοσήσει από καρκίνο ωοθηκών ή είχαν γονιδιακό κίνδυνο.

Αν και δεν είναι ξεκάθαρος ακόμα ο αιτιολογικός συσχετισμός ή ποιες άλλες παράμετροι παίζουν ρόλο, η Δρ. Helen Callard από τη μη κυβερνητική οργάνωση Cancer Research UK σημειώνει ότι «το μικροβίωμα είναι ένα πραγματικά ενδιαφέρον πεδίο έρευνας που σταδιακά αρχίζουμε να κατανοούμε την αξία του στην προάσπιση της υγείας. Αλλά θα πρέπει να θυμόμαστε ότι πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου στις ωοθήκες και πολλά πράγματα επηρεάζουν την σύσταση του μικροβιώματος του κόλπου. Και δεν είναι πάντα εύκολο να τα διαχωρίσουμε όλα αυτά. Συνεπώς πρέπει να κατανοήσουμε πως τα κολπικά βακτήρια μπορούν να επηρεάσουν απευθείας τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου των ωοθηκών».