Παράγοντες κινδύνου για έμφραγμα και στεφανιαία νόσο μπορεί κρύβονται στο εντερικό μικροβίωμα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Circulation και συνδέει συγκεκριμένους βακτηριδιακούς πληθυσμούς με τον σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας στις στεφανιαίες αρτηρίες.

Η ομάδα με επικεφαλής ερευνητές από τα Πανεπιστήμια της Ουψάλα και της Λουντ στη Σουηδία, ανέλυσε στοιχεία από το εντερικό μικροβίωμα και καρδιαγγειακές απεικονίσεις 9.000 περίπου Σουηδών ασθενών ηλικίας 50 – 65 ετών χωρίς διαγνωσμένη καρδιακή νόσο.

«Διαπιστώσαμε ότι τα βακτήρια του στοματικού βλεννογόνου, ιδίως τα είδη του γένους Streptococcus, σχετίζονται με αυξημένη εναπόθεση αθηρωματικής πλάκας στις μικρές αρτηρίες της καρδιάς όταν εντοπίζονται στη χλωρίδα του εντέρου» δήλωσε η Δρ Tove Fall, καθηγήτρια μοριακής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα. «Τα είδη του γένους Streptococcus αποτελούν κοινές αιτίες πνευμονίας και λοιμώξεων του λάρυγγα, του δέρματος και των καρδιακών βαλβίδων. Πρέπει να κατανοήσουμε τώρα αν αυτά τα βακτήρια συμβάλλουν στην ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα Sergi Sayols-Baixeras, μεταδιδακτορικό ερευνητή στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, ο μεγάλος αριθμός δειγμάτων με υψηλής ποιότητας δεδομένα από τις καρδιαγγειακές απεικονίσεις και τη χλωρίδα του εντέρου επέτρεψε τον εντοπισμό νέων συσχετίσεων, με τις ισχυρότερες να διαπιστώνονται για τα βακτήρια Streptococcus anginosus και ο S. oralis subsp. oralis, τα οποία συσχετίστηκαν με δείκτες φλεγμονής στο αίμα. Για ορισμένα είδη που σχετίστηκαν με λιπώδεις εναποθέσεις στις αρτηρίες, παρατηρήθηκε σύνδεση και με τα επίπεδά τους στη στοματική κοιλότητα.

«Έχουμε μόλις αρχίσει να κατανοούμε πώς ο άνθρωπος ξενιστής και η βακτηριδιακή κοινότητα στις διάφορες περιοχές του σώματος αλληλοεπηρεάζονται. Η μελέτη μας υποδεικνύει χειρότερη καρδιαγγειακή υγεία σε φορείς στρεπτόκοκκων στο έντερό τους. Πρέπει να διερευνήσουμε αν αυτά τα βακτήρια είναι ισχυροί προδιαθεσικοί παράγοντες για την ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης» δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Marju Orho-Melander, καθηγήτρια γενετικής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Λουντ.

Οι ερευνητές επεσήμαναν τον ρόλο της προηγμένης τεχνολογίας ως σημαντικό εργαλείο για τις αναλύσεις, χάρη στη δυνατότητα που προσφέρει για αλληλούχιση και σύγκριση του περιεχομένου του DNA σε βιολογικά δείγματα, αλλά και τις βελτιωμένες τεχνικές απεικόνισης που επιτρέπουν την ανίχνευση και μέτρηση πρώιμων αλλαγών στα μικρά αγγεία της καρδιάς.

Διαβάστε επίσης: 

Το θαυματουργό «φάρμακο» που αποτοξινώνει το έντερο και αδυνατίζει

Η εναλλακτική μέθοδος που νικά τον χρόνιο πόνο και φροντίζει το έντερο

Το εμβόλιο που «στρώνει» το έντερο και καταπολεμά τη φλεγμονή