Aν και η αποτελεσματικότητα της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης (HRT) στη διαχείριση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης έχει αναγνωριστεί, εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων. Αυτή τη φορά, στο μικροσκόπιο των ερευνητών μπήκαν οι επιπτώσεις της στο στομάχι.

Πιο συγκεκριμένα, μια νέα ερευνητική ανασκόπηση, που δημοσιεύτηκε στο Menopause, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που λαμβάνουν ορμονοθεραπεία ενδεχομένως ταλαιπωρούνται συχνότερα από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Η συγκεκριμένη κατάσταση εμφανίζεται με συμπτώματα όπως η καούρα, δυσκολία στην κατάποση και πόνο στο στήθος.

Μελέτες στο παρελθόν έχουν επισημάνει και άλλες επιπλοκές που θα μπορούσαν να εμφανιστούν, όπως η αύξηση του κινδύνου των εγκεφαλικών επεισοδίων και του καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών. Ωστόσο, η βραχυπρόθεσμη χρήση της ορμονοθεραπείας θεωρείται ασφαλής για ορισμένες γυναίκες με σοβαρά συμπτώματα πάντοτε με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού τους.

«Το βασικό μήνυμα της μελέτης είναι ότι η χρήση ορμονοθεραπείας θα μπορούσε να σχετίζεται με τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και ότι οι γυναίκες που διατρέχουν κίνδυνο θα πρέπει να ενημερώνονται αναλόγως» σημειώνει η δρ Stephanie Faubion, ιατρική διευθύντρια της Βορειοαμερικανικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης και διευθύντρια του Κέντρου Γυναικείας Υγείας της Κλινικής Mayo στο Ρότσεστερ της Μινεσότα.

Όπως συμπληρώνει, μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι γυναίκες που είναι παχύσαρκες, καπνίζουν, έχουν μέτρια έως υψηλή κατανάλωση αλκοόλ και δε γυμνάζονται τακτικά. Η έντονη σωματική δραστηριότητα μετά τα γεύματα θα μπορούσε, επίσης, να θέσει μια γυναίκα σε κίνδυνο.

Πώς εξηγούνται όμως αυτά τα συμπτώματα; Σύμφωνα με την ειδικό, οι ορμόνες ενδεχομένως να αποδυναμώσουν τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα που συνδέει τον οισοφάγο με το στομάχι, επιτρέποντας την εύκολη πρόσβαση του οξέος προς τα πάνω στον σωλήνα της τροφής. Επιπλέον, τα οιστρογόνα θα μπορούσαν να αυξήσουν την παραγωγή στομαχικού οξέος.

Σε αυτή τη νέα επισκόπηση, μια ομάδα με επικεφαλής τη Δρ Wafa Aldhaleei της Σχολής Δημόσιας Υγείας Bloomberg του Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη, εξέτασε πέντε μελέτες στις οποίες συμμετείχαν περισσότερες από 1 εκατομμύριο γυναίκες. Από τις συμμετέχουσες, καμία δεν είχε διαγνωστεί με τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση όταν ξεκίνησαν οι μελέτες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι γυναίκες στις μελέτες που έλαβαν οιστρογόνα ή συνδυασμό οιστρογόνων και προγεστερόνης είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση σε σύγκριση με εκείνες που δεν την έλαβαν.

Από την άλλη, όσες έπαιρναν ένα συνδυασμένο σκεύασμα οιστρογόνου-προγεστερόνης είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης από τις γυναίκες που έπαιρναν οποιαδήποτε μεμονωμένη ορμόνη. Γι’ αυτό το λόγο, συνιστάται αυτός ο συνδυασμός, καθώς η λήψη οιστρογόνων από μόνη της αυξάνει και τον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου.

Διαβάστε επίσης: 

Εμμηνόπαυση: Τα συμπτώματα – Οι απαραίτητες εξετάσεις – Οι διαθέσιμες θεραπείες

Εμμηνόπαυση: Τα δύο συμπτώματα που διαταράσσουν τον προσανατολισμό, την προσοχή και τη μνήμη