Μια νέα και ακόμα πιο αποτελεσματική εξέταση αίματος γεννά ελπίδες στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη,  σύμφωνα με τα νεότερα ερευνητικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ουρολογίας στο Μιλάνο.

Ειδικότερα, η εξέταση με την ονομασία Stockholm3 θεωρείται δύο φορές πιο αποτελεσματική στην ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με την υπάρχουσα εξέταση αίματος που ελέγχει τη νόσο.

Τα θετικά αυτά αποτελέσματα οφείλονται στις δυνατότητες που προσφέρει ο συγκεκριμένος τρόπος ανίχνευσης της νόσου. Συγκεκριμένα, μια και μόνο εξέταση αίματος διερευνά πέντε πρωτεΐνες που απελευθερώνονται από τον προστάτη, σε περίπτωση που εντοπίζεται ο καρκίνος, συμπεριλαμβανομένης της καλλικρεΐνης 2, και δύο διαφορετικές μετρήσεις του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA). Η εξέταση μελερα επίσης γενετικούς δείκτες.

Τα αποτελέσματα μιας τετραετούς μελέτης στην Στοκχόλμη της Σουηδίας, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 5.000 άνδρες, έδειξαν ότι η νέα εξέταση οδήγησε  σε μείωση κατά 28% των καρκίνων που εντοπίστηκαν πολύ αργά για θεραπεία σε σύγκριση με τα κέντρα που χρησιμοποιούσαν μόνο την εξέταση PSA για τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη.

Η εξέταση αίματος που χρησιμοποιείται επί του παρόντος για τον εντοπισμό του καρκίνου του προστάτη επικεντρώνεται μόνο στις τιμές του PSA. Τα επίπεδα του αντιγόνου θα μπορούσαν να αυξηθούν εάν υπάρχει καρκίνος, αλλά δεν αυξάνουν στην πραγματικότητα όλοι οι καρκίνοι τα επίπεδα του PSA.

Επιπλέον, τα επίπεδα του PSA μπορεί να αυξηθούν για άλλους λόγους, όπως λόγω μιας  λοίμωξης και λογω της αύξησης της ηλικίας – πράγμα που σημαίνει ότι η εξέταση αίματος PSA μπορεί λανθασμένα να καθησυχάσει κάποιον ότι δεν υπάρχει καρκίνος και μπορεί να οδηγήσει σε περιττές εξετάσεις και βιοψίες όταν τα επίπεδα είναι αυξημένα για άλλους λόγους που δεν σχετίζονται με τον καρκίνο.

Εφόσον, λοιπόν, η νέα εξέταση διερευνά και άλλους δείκτες, όπως πρωτεΐνες και γενετικούς δείκτες, πιστεύεται ότι αυτό αυξάνει την ακρίβειά της.

Στη συνέχεια, τα αποτελέσματα της εξέτασης μπορούν να συνδυαστούν με προσωπικά δεδομένα, όπως η ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό, αλλά και με γενετικούς δείκτες. Όλες αυτές οι πληροφορίες χρησιμοποιούνται για την εξαγωγή μιας βαθμολογίας, που αντιπροσωπεύει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη που απαιτεί θεραπεία.

Μια βαθμολογία τουλάχιστον 11% αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για καρκίνο του προστάτη και ο ασθενής παραπέμπεται για μαγνητική τομογραφία, η οποία μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε βιοψία.

Σε σύγκριση με την εξέταση PSA, η Stockholm3 μειώνει στο μισό τον αριθμό των περιττών βιοψιών.

Προηγούμενη έρευνα ανέδειξε ότι με τη νέα αυτή εξέταση εντοπίζονται διπλάσιοι καρκίνοι που απαιτούν θεραπεία, σε σύγκριση με το τεστ PSA, σύμφωνα με το Scandinavian Journal of Primary Health το 2020.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος Προστάτη: Η μη επεμβατική θεραπεία που εξασφαλίζει ίαση και ποιότητα ζωής

Υπερπλασία – Καρκίνος προστάτη: Η μέθοδος που διαφυλάσσει στύση και γονιμότητα