Η γρίπη, που στοιχίζει τη ζωή σε περισσότερους από 500.000 ανθρώπους παγκοσμίως ετησίως, θέτει σε κίνδυνο και την υγεία της καρδιάς. Υπάρχει όμως τρόπος να αποτραπεί αυτός ο κίνδυνος, μέσω του εμβολιασμού.

Το ετήσιο αντιγριπικό εμβόλιο συνιστάται ευρέως για την πρόληψη της μόλυνσης, τη μείωση της σοβαρότητας της ασθένειας και τη μείωση των επιπλοκών. Γι’ αυτό και η γνώση αυτού του κίνδυνου, αλλά και ο κίνδυνος για την καρδιά λόγω της νόσησης, θα μπορούσε να οδηγήσει περισσότερα άτομα στο να εμβολιαστούν με το αντιγριπικό εμβόλιο.

Αυτά είναι μερικά από τα αποτελέσματα μιας νεότερης μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο The Lancet, η οποία συμπεριέλαβε και έναν τρόπο ενημέρωσης με όχημα την τεχνολογία, που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως υπενθύμιση για τον εμβολιασμό.

Ειδικότερα, οι Δανοί ερευνητές μελέτησαν τις μεθόδους αποστολής μηνυμάτων για τον εμβολιασμό, τονίζοντας ότι ο καλύτερος τρόπος να οδηγηθούν περισσότερα άτομα προς τον εμβολιασμό είναι μια απλή υπενθύμιση για τη διεξαγωγή του και η επισήμανση της σχέσης μεταξύ της γρίπης και των μελλοντικών καρδιακών προβλημάτων που ενδεχομένως θα μπορούσαν να ανακύψουν.

«Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι όσοι κάνουν το εμβόλιο της γρίπης, διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών δυσλειτουργιών, πράγμα που σημαίνει ότι ενδεχομένως το εμβόλιο να προστατεύει και την καρδιά» σημειώνει ο επικεφαλής της μελέτης δρ. Tor Biering-Sørensen, καθηγητής στο Κέντρο Καρδιολογίας και Πραγματικών Τυχαιοποιημένων Δοκιμών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης.

Η μέθοδος των ερευνητών 

Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 965.000 Δανοί πολίτες ηλικίας 65 ετών και άνω. Οι μισοί έλαβαν ένα από τα εννιά διαφορετικά ηλεκτρονικά μηνύματα που συνιστούσαν το εμβόλιο κατά της γρίπης, ενώ οι υπόλοιποι δεν έλαβαν κανένα μήνυμα.

Στόχος των ερευνητών ήταν να ενισχυθούν οι εμβολιασμοί μέχρι την 1η Ιανουαρίου, την ιδανική στιγμή διενέργειας του εμβολίου, για να εξασφαλιστεί η προστασία του, αν και οι εμβολιασμοί μπορούν να συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης.

Διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό εμβολιασμού ήταν υψηλότερο στα άτομα που έλαβαν την ειδοποίηση για το όφελος στην καρδιά από ό,τι σε όσους δεν έλαβαν κανένα μήνυμα: 81% έναντι 80%.

Το μήνυμα σχετικά με την καρδιαγγειακή υγεία οδήγησε σε μεγαλύτερη αύξηση του εμβολιασμού ανάμεσα στους συμμετέχοντες που δεν είχαν εμβολιαστεί για την γρίπη την προηγούμενη περίοδο.

Με λίγα λόγια, όταν υπάρχει η κατάλληλη ενημέρωση για κάποια μελλοντική επιπλοκή που θα μπορούσε να αποτραπεί, η πλειοψηφία θα ακολουθήσει τον τρόπο που συστήνεται, για να μειωθεί ο κίνδυνος.

Η μελέτη παρουσιάστηκε σε πρόσφατη συνάντηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καρδιάς, στη Νέα Ορλεάνη.

Διαβάστε επίσης: 

Ποιοι κινδυνεύουν από καρδιαγγειακά νοσήματα πριν τα 40 τους

Επτά αποτελεσματικές κινήσεις για δυνατή καρδιά και χαμηλή χοληστερόλη