Όσο πιο απαιτητική σωματικά η εργασία ενός άνδρα, τόσο καλύτερα τα πράγματα σε ό,τι αφορά τους δείκτες γονιμότητας και συγκεκριμένα του αριθμού των σπερματοζωαρίων.

Αυτό είναι το ενδιαφέρον εύρημα μελέτης των ερευνητών από το Brigham and Women’s Hospital στο πλαίσιο της μελέτης EARTH που διεξάγει σε συνδυασμό με την Σχολή Δημόσιας Υγείας T. Chan του Πανεπιστημίου Harvard.

Η υπογονιμότητα είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα της εποχής και προκαλείται από διάφορους λόγους. Ο ανδρικός παράγοντας θεωρείται ότι ευθύνεται για το 40% των περιστατικών υπογονιμότητας, με κυριότερα προβλήματα αυτά του αριθμού και της ποιότητας των σπερματοζωαρίων.

Επίσης προηγούμενη ανάλυση της ομάδας EARTH διαπίστωσε ότι μεταξύ των ανδρών που υποβάλλονταν σε θεραπεία υπογονιμότητας ο αριθμός και η ποιότητα των σπερματοζωαρίων μειώθηκε κατά 42% μεταξύ του 2000 και 2017.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση αναλύθηκε ένα μικρότερο δείγμα 377 ανδρών – από ένα σύνολο δεδομένων 1500 ανδρών και γυναικών. Οι άνδρες αυτοί μαζί με τις συντρόφους τους αναζητούσαν θεραπεία σε κέντρα γονιμότητας.

Με βάση τα ερωτηματολόγια που απάντησαν οι άνδρες διαπιστώθηκε ότι όσοι ανέφεραν ότι σήκωναν συχνά βάρη ή μετακινούσαν βαριά αντικείμενα στην εργασία τους είχαν 46% υψηλότερη συγκέντρωση σπέρματος και 44% περισσότερα σπερματοζωάρια συγκριτικά με όσους έκαναν λιγότερο απαιτητικές σωματικά εργασίες. Επίσης είχαν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης, αλλά και οιστρογόνων – οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι άνδρες και γυναίκες εκκρίνουν στον οργανισμό τους τόσο «ανδρικές» όσο και «γυναικείες» ορμόνες, απλά σε διαφορετικά ποσοστά.

Οι ερευνητές ωστόσο σημειώνουν ότι μπορεί μεν να διαπιστώθηκε ένας συσχετισμός ανάμεσα στη σωματική δραστηριότητα και τη γονιμότητα σε άνδρες που αναζητούσαν θεραπείες γονιμότητας, απαιτούνται ωστόσο  περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί αν αυτά τα συμπεράσματα εκτείνονται στον ευρύτερο ανδρικό πληθυσμό.

 

Διαβάστε επίσης

Υπογονιμότητα: Οι γυναίκες ή οι άνδρες πλήττονται τελικά περισσότερο;

Γονιμότητα: Άγνοια για τους παράγοντες που την επηρεάζουν έχει 1 στους 3