Με τη γρίπη, τον κορωνοϊό και άλλους ιούς του αναπνευστικού να βρίσκονται σε μια ξέφρενη κυκλοφορία στη χώρα και να πλήττουν τον πληθυσμό, ιδίως των παιδιών και των ηλικιωμένων, θα ολοκληρωθεί το έτος και θα διανυθούν οι πρώτες εβδομάδες του 2023.

Τα στοιχεία από τη χθεσινή, τελευταία για το 2022, επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αποτυπώνουν την κινητικότητα των ιών, τις γριπώδεις συνδρομές που «αποδεκατίζουν» τους πολίτες και την κυριαρχία της γρίπης έναντι των άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων αλλά και την άμυνα που έχει ενισχυθεί σημαντικά πλέον έναντι του κορωνοϊού με τον εμβολιασμό, καθώς τα σοβαρά περιστατικά λοίμωξης covid έχουν μειωθεί και δεν ξεπερνούν τα 200 ημερησίως.

Δυσοίωνες διαπιστώσεις
Ο… αποχαιρετισμός του έτους γίνεται με δυσοίωνες διαπιστώσεις, καθώς καταγράφηκε για μια ακόμη εβδομάδα περαιτέρω αύξηση στις γριπώδεις συνδρομές στην κοινότητα ανεξάρτητα από την παθογόνο αιτία τους. Η αύξηση αφορούσε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ενώ ειδικά στις ηλικιακές ομάδες 0-4, 5-14 και άνω των 65 ετών ο αριθμός γριπωδών συνδρομών ανά 1.000 επισκέψεις ξεπέρασε τον αντίστοιχο αριθμό για την περίοδο 2019-2020 (προ πανδημίας).

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως το πρώτο δίμηνο του έτους θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση το επιδημικό κύμα που οδηγεί η γρίπη Α(Η3Ν2) και ενισχύεται από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), και λιγότερο από τον κορωνοϊό.

Κατά την περασμένη εβδομάδα ο ιός της γρίπης έκανε ακόμη πιο αισθητή την παρουσία του με τον ΕΟΔΥ να καταγράφει και άλλη αύξηση στα επίπεδα θετικότητας της γρίπης στην κοινότητα. Παράλληλα, καταγράφηκαν 7 νέα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης τύπου Α, που χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ. Πρόκειται για 5 άνδρες και 2 γυναίκες από 41 έως 83 ετών.

Συνολικά από την αρχή της εφετινής περιόδου γρίπης, τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι και πρότινος νοσηλεύτηκαν 24 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ. Κατά το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν και τρεις θάνατοι, εκ των οποίων οι δύο την περασμένη εβδομάδα.

Σταθερά τα κρούσματα του κορωνοϊού
Τα κρούσματα κορωνοϊού έχουν σταθεροποιηθεί, όπως δείχνουν τα στοιχεία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, δηλώνονται τουλάχιστον 8.000 κρούσματα κάθε μέρα αλλά ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων θεωρείται μεγαλύτερος.

Ειδικότερα, το σύνολο των νέων εισαγωγών ασθενών με σοβαρή λοίμωξη covid στα νοσοκομεία της χώρας το τελευταίο επταήμερο ήταν 1.250, δηλαδή περίπου 179 εισαγωγές κατά μέσο όρο ημερησίως.

Καταγράφηκαν επίσης 109 νέες διασωληνώσεις ασθενών με εύρος ηλικίας 2 έως 102 χρόνια καθώς και 137 θάνατοι με τα θύματα να έχουν διάμεση ηλικία τα 85 έτη (εύρος ηλικιών 56-96).

Η υπο-παραλλαγή ΒΑ.5 εξακολουθεί να είναι η συχνότερη υπο-παραλλαγή της Όμικρον στη χώρα και η η ποσοστιαία αναλογία των δύο υπο-παραλλαγών ΒQ.1 και BQ.1.1 παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με τις υπόλοιπες υπο-παραλλαγές του στελέχους ΒΑ.5.

Ειδήσεις σήμερα:

Επιστρέφουν στο ΕΣΥ από 1/1 με δύο rapid test την εβδομάδα οι ανεμβολίαστοι γιατροί