Ο πονοκέφαλος είναι από μόνος του ενοχλητικός και μπορεί να σας ταλαιπωρεί αρκετά, εμποδίζοντάς σας να ανταπεξέρχεστε στις καθημερινές σας δραστηριότητες, ειδικά εάν τον αντιμετωπίζετε τακτικά. Νέα ερευνητικά δεδομένα, ωστόσο, αποκαλύπτουν ότι η ενόχληση που προκαλεί δεν είναι το μόνο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσετε εξαιτίας ενός πονοκεφάλου. Αντιθέτως, ο Shuyi Liu από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Dalian της Κίνας και οι συνεργάτες του διεξήγαγαν μια συστηματική έρευνα βιβλιογραφίας για να εντοπίσουν μελέτες που αξιολογούσαν εάν ο πονοκέφαλος σχετίζεται με άλλες παθήσεις, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι αυξάνουν τον κίνδυνο ξηροφθαλμίας. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο Annals of Medicine.

Η ξηροφθαλμία είναι η πιο διαδεδομένη χρόνια διαταραχή της οφθαλμικής επιφάνειας, με σταθερά ή διαλείποντα συμπτώματα οφθαλμικής ξηρότητας ή πόνου, αίσθηση καψίματος, φωτοφοβία και οπτική αναπηρία. Η ξηροφθαλμία είναι πολύπλοκη και πολυπαραγοντική παθογένεση. Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει αυξανόμενη ευαισθητοποίηση αναφορικά με τη στρατηγική πρόληψης της πάθησης. Αρκετές προηγούμενες μελέτες έχουν διερευνήσει τους παράγοντες κινδύνου, όπως το φύλο, η ηλικία, το κάπνισμα, ο διαβήτης, η χρήση φακών επαφής, το ιστορικό οφθαλμικής χειρουργικής επέμβασης και οι ψυχιατρικές διαταραχές, όμως η επίδραση της κεφαλαλγίας παραμελείται εύκολα στην κλινική μελέτη.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια συστηματική έρευνα βιβλιογραφίας, για να εντοπίσουν μελέτες που αξιολογούσαν εάν ο πονοκέφαλος σχετίζεται με τον κίνδυνο πρόκλησης ξηροφθαλμίας. Μελετώντας τα δεδομένα 11 ερευνών, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 3,6 εκατομμύρια άνθρωποι, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο πονοκέφαλος, ανεξαρτήτως από τα αίτια που τον προκαλούσαν, συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο για την εμφάνιση ξηροφθαλμίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πονοκέφαλος αποτελεί τη δεύτερη κυριότερη αιτία αναπηρίας παγκοσμίως. Οι ασθενείς με τακτική κεφαλαλγία έχουν χαμηλότερη ποιότητα ζωής, μειωμένη παραγωγικότητα και αυξημένα οικονομικά έξοδα.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι ο πονοκέφαλος αυξάνει τον κίνδυνο ξηροφθαλμίας, ειδικά σε ασθενείς με ημικρανία. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω μελέτη για τον εντοπισμό της ακριβούς παθοφυσιολογικής διαδικασίας πίσω από αυτό το κλινικό φαινόμενο», επισημαίνουν οι ερευνητές. «Τα ευρήματα της μελέτης μας μπορεί να είναι σημαντικά για την πρόληψη και τη θεραπεία της ξηροφθαλμίας».

Διαβάστε ακόμη:

Πονοκέφαλος: Πρακτικές λύσεις που ανακουφίζουν – Δοκιμάστε τις πριν πάρετε χάπια

Πονοκέφαλος: Η δραστηριότητα που αποτελεί αναπάντεχο φυσικό αναλγητικό

Πονοκέφαλος: Οι θέσεις της γιόγκα που ανακουφίζουν