*γράφει η Μίνα Αγγελίνη

Για πρώτη φορά στα ιατρικά χρονικά, επιστήμονες μετάγγισαν τεχνητό αίμα σε ανθρώπους με το BBC να εξαίρει την σπουδαιότητα του επιτεύγματος της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ.

«Μικρές ποσότητες -σχεδόν μια με δύο κουταλιές- δοκιμάζονται σε ανθρώπους για να δούμε πώς αποδίδει το «τεχνητό» αίμα μέσα στον οργανισμό τους. Ακόμη και έτσι, το μεγαλύτερο μέρος των μεταγγίσεων αίματος θα προέρχεται από άτομα που σηκώνουν τακτικά το μανίκι τους για να γίνουν αιμοδότες», ισχυρίζονται οι Βρετανοί επιστήμονες.

Τονίζουν μάλιστα ότι, ο βασικός τους στόχος είναι να δημιουργηθούν «τράπεζες αίματος» και για τις πιο σπάνιες ομάδες αίματος.

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Άσλεϊ Τόι από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, ορισμένες ομάδες αίματος είναι «πραγματικά σπάνιες» και «μπορεί να υπάρχουν μόνο 10 άνθρωποι στη Βρετανία» που μπορούν να δωρίσουν το αίμα τους.

Για παράδειγμα, προς το παρόν, υπάρχουν μόνο τρεις μονάδες της ομάδας αίματος «Βομβάη» – που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία – σε απόθεμα σε ολόκληρη τη Βρετανία.

Το αίμα αναπτύχθηκε στο εργαστήριο από βλαστοκύτταρα εθελοντών

Όπως εξηγεί το BBC, το τεχνητό αίμα αναπτύχθηκε στο εργαστήριο από βλαστοκύτταρα εθελοντών.

Στόχος της ανάπτυξής του δεν είναι να αντικαταστήσει τις μεταγγίσεις αίματος από εθελοντές αιμοδότες.

Οι επιστήμονες θέλουν να παράγουν σπάνιες ομάδες αίματος, για τις οποίες υπάρχει συνεχώς έλλειψη αιμοδοτών.

Το ιατρικό επίτευγμα των Βρετανών επιστημόνων είναι ζωτικής σημασίας για τους ασθενείς που χρειάζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα μεταγγίσεις αίματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι συχνές μεταγγίσεις είναι απαραίτητες σε ασθενείς που πάσχουν από μεσογειακή και δρεπανοκυτταρική αναιμία.

Οι ασθενείς αυτοί χρειάζονται τακτικά αίμα για να επιβιώσουν. Αν το αίμα που θα τους μεταγγιστεί δεν ταιριάζει απολύτως με το δικό τους, ο οργανισμός τους αρχίζει να το απορρίπτει.

«Μερικές ομάδες αίματος είναι πάρα πολύ σπάνιες και δεν μιλάμε για τις τέσσερις βασικές που γνωρίζει ο κόσμος», υποστηρίζει ο καθηγητής Άσλεϊ Τόι, καθηγητής Κυτταρικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και προσθέτει: «Για την ομάδα αίματος της «Βομβάης», για παράδειγμα, είναι ζήτημα αν υπάρχουν δέκα εθελοντές αιμοδότες σε ολόκληρη της Βρετανία».

Η ομάδα αυτή, γνωστή ως «hh» ή «Oh», εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, στη Βομβάη. Αυτή τη στιγμή στη Βρετανία υπάρχουν μόλις τρεις αποθηκευμένες μονάδες αίματος από αυτή την ομάδα.

Επιπλέον, το τεχνητό αίμα θα μπορούσε επίσης να μειώσει τη συχνότητα των μεταγγίσεων, υπογραμμίζουν οι βρετανοί ερευνητές. Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Τόι, το αίμα που αναπτύχθηκε στο εργαστήριο έχει μεταγγιστεί μέχρι στιγμής σε δύο εθελοντές.

Το επόμενο βήμα είναι να γίνουν μεταγγίσεις σε ακόμα οκτώ εθελοντές για να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της κλινικής δοκιμής.

Με τον τρόπο αυτό, οι επιστήμονες θα μπορέσουν να εξετάσουν την ασφάλεια της μετάγγισης όπως επίσης και την επιβίωση των συνθετικών κυττάρων αίματος (αιμοσφαιρίων) που μεταγγίστηκαν.

Η επιβίωσή τους θα συγκριθεί με εκείνη των φυσιολογικών ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι τα βλαστοκύτταρα από τα οποία δημιουργήθηκε το τεχνητό αίμα αλλά και τα φυσιολογικά αιμοσφαίρια προέρχονται από τους ίδιους δότες.

Προς το παρόν, δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες στους δύο ασθενείς που έχει γίνει μετάγγιση τεχνητού αίματος.

Ύστερα από τέσσερις μήνες- αν όλα πάνε καλά – οι Βρετανοί ερευνητές θα προχωρήσουν στη μετάγγιση ίσης ποσότητας από φυσικό αίμα για να κάνουν τη σύγκριση σε ότι αφορά την επιβίωση των συνθετικών αιμοσφαιρίων με εκείνη των φυσικών.