Η σοβαρότητα εκζέματος (ατοπικής δερματίτιδας) στην ηλικία των 6 ετών μπορεί να λειτουργήσει ως προγνωστικός δείκτης για την κατάσταση της δερματοπάθειας στα 12 έτη του παιδιού, ισχυρίζονται επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Χιροσίμα στην Ιαπωνία που παρακολούθησαν επί μία δεκαετία την επίπτωση δερματικών παθήσεων σε παιδιά σχολικής ηλικίας .

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο Journal of Dermatology:

  • στα εξάχρονα παιδιά η συχνότερη πάθηση του δέρματος ήταν η ατοπική δερματίτιδα (12,3%) ακολουθούμενη από άλλου τύπου έκζεμα (9,7%), η μολυσματική τέρμινθος (1,9%) και οι κοινές μυρμηγκιές (1,1%).
  • στα δωδεκάχρονα πιο κοινή πάθηση ήταν η κοινή ακμή (9,6%), έπειτα η ατοπική δερματίτιδα (8,9%), άλλοι τύποι εκζέματος (6,7%) και κοινές μυρμηγκιές (3,1%).

Με την πάροδο του χρόνου, ο επιπολασμός της ατοπικής δερματίτιδας παρέμεινε σταθερός στα παιδιά ηλικίας έξι ετών και αυξήθηκε ελαφρώς στα δωδεκάχρονα. Μεταξύ των 87 παιδιών με τη δερματοπάθεια στην πρώτη τάξη στα 6, περισσότερα από τα μισά (58,6%), ιδίως εκείνα με ήπια νόσο, κατέγραψαν ύφεση στα 12, ενώ 30 παιδιά (4,5%) εκδήλωσαν ατοπική δερματίτιδα για πρώτη φορά σε ηλικία 12 ετών.

Τα σοβαρά συμπτώματα της ατοπικής νόσου στην ηλικία της πρώτη τάξης δημοτικού σχετίζονταν με αυξημένες πιθανότητες να εμμένουν έξι χρόνια μετά. «Τα πρόσφατα ευρήματα μπορούν να βοηθήσουν στη διαμόρφωση αποτελεσματικών θεραπευτικών πλάνων για τα παιδιά σχολικής ηλικίας που πάσχουν από δερματικές παθήσεις» σχολίασαν οι ερευνητές.

«Τα παιδιά με ήπια ατοπική δερματίτιδα στην πρώτη τάξη είχαν περισσότερες πιθανότητες να θεραπευτούν ή να διατηρήσουν ήπια συμπτωματολογία στην έκτη τάξη συγκριτικά με εκείνα που η νόσος ήταν μέτριας σοβαρότητας. Δεδομένου ότι τα συμπτώματα της μπορούν να ελεγχθούν ακόμα και στις σοβαρές περιπτώσεις με την κατάλληλη θεραπεία, κρίνεται σημαντική η ιατρική παρέμβαση κατά στην ηλικία των 6 ετών για καλύτερα αποτελέσματα μετά. Παλαιότερη μελέτη σε ενήλικες με μέτρια ή σοβαρή ατοπική δερματίτιδα έδειξε ότι η γρήγορη βελτίωση των συμπτωμάτων με κατάλληλη θεραπευτική παρέμβαση οδήγησε σε ύφεση των συμπτωμάτων έναν περίπου χρόνο μετά» κατέληξαν.

Τι αλλάζει κατά την ενηλικίωση

Οι ερευνητές κατέληξαν σε κάποια επιπλέον συμπεράσματα σχετικά με την ατοπική δερματίτιδα σε φοιτητές. Σύμφωνα με αυτά:

  • ο επιπολασμός της νόσου στους μαθητές της έκτης δημοτικού ήταν ελαφρώς χαμηλότερος από αυτόν στους φοιτητές
  • ο επιπολασμός μειώνεται με την ηλικία αλλά μπορεί να μπει σε ανοδική τροχιά σε συγκεκριμένη ηλικία μετά το σχολείο
  • περίπου το 60% των φοιτητών του πανεπιστημίου της Χιροσίμα που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ήπια ατοπική δερματίτιδα και το 30%-40% μέτρια
  • το ποσοστό ατόμων με μέτριας σοβαρότητας νόσο ήταν υψηλότερο στους φοιτητές από τους μαθητές του δημοτικού
  • σύμφωνα με απαντήσεις από ενήλικες ασθενείς με μέτρια ή σοβαρή ατοπική δερματίτιδα, στο 21,2% τα συμπτώματα επιδεινώθηκαν μεταξύ 12 και 19 ετών ή αργότερα, γεγονός που αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα μοτίβα μεταβολής της σοβαρότητας της νόσου.

Διαβάστε επίσης:

Δερματικά νοσήματα: Σε ποιες περιπτώσεις σας καλύπτει το ασφαλιστήριο

Η διατροφή που προάγει την φλεγμονή του δέρματος – Οι αλλαγές που σώζουν

Έκζεμα: Η βιταμίνη που ανακουφίζει τα συμπτώματα