Νεότερη μελέτη μεγάλης κλίμακας παρέχει μια σαφέστερη εικόνα σχετικά με την προστασία που προσφέρει ο εμβολιασμός και η νόσηση με τον κορωνοϊό, συγκρίνοντας την αποτελεσματικότητα των αρχικών εμβολίων και των ενισχυτικών δόσεων μεταξύ όσων νόσησαν και όσων δεν νόσησαν από την COVID-19.

Ειδικότερα, οι ερευνητές συμπεριέλαβαν στην έρευνα τους, που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Medical Association, στοιχεία από 10 εκατομμύρια κατοίκους της Βόρειας Καρολίνας την περίοδο μεταξύ του Μαρτίου του 2020 και του Ιουνίου του 2022, ενώ συνυπολόγισαν και τις διάφορες παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, αναδεικνύεται η αποτελεσματικότητα του βασικού εμβολιασμού, των ενισχυτικών δόσεων και της φυσικής ανοσίας στη μείωση του κινδύνου μελλοντικής λοίμωξης όσο και στην πρόληψη της νοσηλείας και του θανάτου.

Επιπλέον, τεκμηριώνεται η αποτελεσματικότητα της πρωταρχικής σειράς εμβολίων ενάμιση χρόνο μετά τη χορήγησή τους. Τα δεδομένα υποδεικνύουν επίσης ότι η μόλυνση με την παραλλαγή Οmicron μπορεί να προστατεύσει από την επαναλοίμωξη με Οmicron, αν και το επίπεδο προστασίας μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

«Η μελέτη μας παρέχει τους πιο ολοκληρωμένους ισχυρισμούς της αποτελεσματικότητας του βασικού και του αναμνηστικού εμβολιασμού, αλλά και της προηγούμενης νόσησης στις Ηνωμένες Πολιτείες», συνοψίζει ο δρ. Danyu Lin, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης και διακεκριμένος καθηγητής βιοστατιστικής στη Σχολή Παγκόσμιας Δημόσιας Υγείας Gillings του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα.

Σύμφωνα με τα ερευνητικά αποτελέσματα, οι δόσεις του αρχικού εμβολιαστικού σχεδιασμού αντιστοιχούσαν με λιγότερες πιθανότητες λοίμωξης ή σοβαρής νόσησης, σε σχέση με όσους δεν είχαν εμβολιαστεί, ακόμη και μετά από ενάμιση χρόνο. Όσοι έλαβαν και την αναμνηστική δόση, είχαν υψηλότερη προστασία από εκείνους που έλαβαν μόνο το βασικό εμβολιασμό.

Όσοι μάλιστα δεν είχαν νοσήσει με τον κορωνοϊό προστατεύονταν περισσότερο ιδίως έναντι της νοσηλείας και του θανάτου, ενώ η εμβολιαστική ενίσχυση παρείχε επίσης πρόσθετη προστασία και για τα άτομα που είχαν προηγουμένως μολυνθεί.

Αν και η αποτελεσματικότητα τόσο των εμβολίων όσο και της προηγούμενης λοίμωξης μειώθηκε με την πάροδο του χρόνου, ιδίως έναντι της λοίμωξης με την παραλλαγή Οmicron, η προστασία έναντι της νοσηλείας και του θανάτου παρέμεινε ισχυρή.

Σε μελλοντικές μελέτες, η ερευνητική ομάδα σκοπεύει να διερευνήσει την αποτελεσματικότητα των δεύτερων ενισχυτικών δόσεων και την αποτελεσματικότητα των νέων δισθενών εμβολίων.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: Πότε είναι έως και δέκα φορές μικρότερος ο κίνδυνος επαναλοίμωξης 

Κορωνοϊός – Omicron: Τα σούπερ κύτταρα που θα βάλουν τέλος στην πανδημία