Ένας αυξημένος αριθμός κοριτσιών έχει εισέλθει πρόωρα στην εφηβεία στη διάρκεια της Covid-19 σε σχέση με πριν την πανδημία, ανέφεραν Γερμανοί επιστήμονες. Μερικές μελέτες δείχνουν ότι εν μέσω πανδημίας έχουν υπερδιπλασιαστεί τα κορίτσια που εμφανίζουν πρόωρη σεξουαλική ανάπτυξη και μπαίνουν πρόωρα στην εφηβεία τους για λόγους που δεν είναι σαφείς, αλλά πιθανώς σχετίζονται με το αυξημένο πανδημικό στρες.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόννης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας, σύμφωνα με το New Scientist, ανέφεραν ότι ο αριθμός των κοριτσιών με πρόωρη εφηβεία ήταν σταθερός μεταξύ 2015-2019, αλλά υπερδιπλασιάστηκε το 2020 και αυξήθηκε περαιτέρω το 2021. Παρόμοια τάση έχει καταγραφεί από επιστήμονες και σε άλλες χώρες, όπως ΗΠΑ, Ιταλία και Τουρκία.

Η πρόωρη εφηβεία θεωρείται σπάνια, εμφανιζόμενη προ πανδημίας σε ένα παιδί στα 5.000 έως 10.000. Είναι πολύ συχνότερη – για ασαφή αίτια – στα κορίτσια από ό,τι στα αγόρια, σε αναλογία 10 προς 1. ‘Ασχετα με το φύλο, η πρόωρη εφηβεία συνδέεται με μικρότερο ύψος και αυξημένη πιθανότητα για διάφορα προβλήματα υγείας αργότερα στη ζωή, όπως καρδιαγγειακή νόσο, διαβήτη τύπου 2, μερικούς καρκίνους, άγχος (κυρίως στα αγόρια) και κατάθλιψη (στα κορίτσια).

Εκτός από τον αυξημένο αριθμό κοριτσιών που μπήκαν πρόωρα στην εφηβεία εν μέσω πανδημίας, παράλληλα παρατηρήθηκε και μείωση της ηλικίας πρόωρης εφηβείας κατά σχεδόν ένα έτος. Προς διερεύνηση είναι οι παράγοντες που μπορεί να έχουν παίξει ρόλο για κάτι τέτοιο, π.χ. ο αυξημένος καθοριστικός χρόνος για τηλεόραση και τηλεκπαίδευση, η διατάραξη του κύκλου του ύπνου κ.α. Μερικοί επιστήμονες αναρωτιούνται κατά πόσο μπορεί να φταίει ο ίδιος ο κορωνοϊός για τη συχνότερη πρόωρη εφηβεία, κάτι που όμως δεν θεωρείται πολύ πιθανό.

Πάντως, άσχετα με την πανδημία, η ηλικία έναρξης της εφηβείας τείνει να μειωθεί διαχρονικά, κατά περίπου τρεις μήνες ανά δεκαετία μετά το 1977. Ορισμένοι ειδικοί ελπίζουν ότι η επιστροφή δια ζώσης στο σχολείο και στις άλλες άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες θα επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των περιπτώσεων πρόωρης εφηβείας.