Τη σχέση του συνδρόμου μακράς νόσησης (Long Covid) για όσους μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 και θρόμβωσης αναλύει μελέτη του ιρλανδικού Πανεπιστημίου Ιατρικής και Επιστημών Υγείας RCSI  που δημοσιεύεται στο Journal of Thrombosis and Haemostasis.

Το σύνδρομο Long Covid περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα συμπτωμάτων, περιλαμβανομένης της δύσπνοιας, της κόπωσης και της κακής φυσικής κατάστασης για μήνες μετά την αρχική νόσηση από Covid-19.

Η επιστημονική γνώση για το εν λόγω σύνδρομο είναι λιγοστή δεδομένου ότι πρόκειται για μια νέα χρόνια πάθηση, ως απόρροια της πανδημίας που βιώνουμε τα τελευταία 2,5 χρόνια.

Οι Ιρλανδοί ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή James O’Donnell και τη συνεργασία της Δρ Helen Fogarty ανέλυσαν δείγματα αίματος από 50 ασθενείς με σύνδρομο Long Covid (είχαν συμπτώματα για έως και 12 εβδομάδες μετά την αρχική νόσηση από Covid-19). Τα δείγματα αίματος συγκρίθηκαν με αυτά από υγιή άτομα.

Η συγκριτική ανάλυση αποκάλυψε ότι το αίμα των ατόμων με σύνδρομο Long Covid είχε σε υψηλότερο ποσοστό τον παράγοντα von Willebrand (VWF) και σε χαμηλότερα επίπεδα την πρωτεΐνη ADAMTS13 που υπό φυσιολογικές συνθήκες αποδομεί τον VWF. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα αιμοφόρα αγγεία των πασχόντων από Long Covid εξακολουθούσαν να έχουν βλάβες πολύ καιρό μετά την αρχική νόσηση και πως τα εξειδικευμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος ήταν σε μη φυσιολογικά επίπεδα σε αυτούς τους ασθενείς.

«Εξετάσαμε 50 ασθενείς με συμπτώματα του συνδρόμου Long Covid και διαπιστώσαμε ότι, η κανονικά καλά συντονισμένη ισορροπία των μηχανισμών υπέρ και κατά της πήξης στράφηκε υπέρ της πήξης του αίματος», εξηγεί η Δρ. Helen Fogarty, Συνεργάτης του Προγράμματος Ιρλανδικής Κλινικής Ακαδημαϊκής Κατάρτισης (ICAT) του Συμβουλίου Ερευνών Υγείας και επικεφαλής συγγραφέας της εργασίας. «Η ανάλυσή μας δείχνει επίσης ότι η μη φυσιολογική πήξη του αίματος και η διαταραγμένη ανοσία συμβαδίζουν με τη μακρά Covid. Μαζί, αυτά τα ευρήματα μπορεί να βοηθήσουν στην εξήγηση ορισμένων από τα συμπτώματα του συνδρόμου Long Covid», συμπληρώνει.

Ενώ ο καθηγητής James O’Donnell με τη σειρά του λέει πως «έχει διεξαχθεί εκτεταμένη έρευνα σχετικά με την επικίνδυνη πήξη του αίματος που παρατηρείται σε ασθενείς με οξεία σοβαρή λοίμωξη Covid-19 και τώρα καταλαβαίνουμε πολλά περισσότερα για το πώς και γιατί εμφανίζονται αυτοί οι θανατηφόροι θρόμβοι. Στην παρούσα μελέτη εστιάσαμε στο σύνδρομο Long Covid, καθώς πολύ λιγότερα είναι γνωστά για αυτήν την επίμονη ασθένεια που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο».

 

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: Ποιοι ταλαιπωρούνται περισσότερο από Long Covid

Κορωνοϊός – Long Covid: Η εύκολη θεραπεία που «καθαρίζει» το μυαλό και επαναφέρει τη μνήμη

Long Covid: 5 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο