«Με δεδομένη τη μεγάλη πιθανότητα εμφάνισής της στη χώρα, περιμένουμε να κυριαρχήσει μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου», δήλωσε για την εξαιρετικά μολυσματική παραλλαγή του κορωνοϊού, τον «Κένταυρο», ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις Έξι», τη χαρακτήρισε πιο ανησυχητική σε σχέση με τις Όμικρον 4 και Όμικρον 5. «Το 50% των κρουσμάτων θα οφείλονται σε αυτή» ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης επισημαίνοντας ότι τώρα ο πολύ ζεστός καιρός του ελληνικού καλοκαιριού λειτουργεί ανασταλτικά στην εξάπλωση του κορωνοϊού.

Επίσης, σχετικά με  την εξέλιξη του κορωνοϊού τον Σεπτέμβριο που θα ανοίξουν τα σχολεία και ο κόσμος θα έχει επιστρέψει στις δουλειές του τόνισε ότι οι ειδικοί αναμένουν αύξηση των κρουσμάτων, λόγω της διασποράς της νέας παραλλαγής και της μείωσης της ανοσίας που θα έχει επέλθει από τα εμβόλια.

«Περιμένουμε να δούμε ένα μεικτό φαινόμενο: μια σημαντική αύξηση σε διασπορά που θα φθάνει τα 30.000 κρούσματα μεσοσταθμικά με ταυτόχρονη ελεγχόμενη αύξηση στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας» τόνισε στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο κ. Σαρηγιάννης ενώ αναφερόμενος στην επίπτωση που θα έχει αυτό στη μαύρη λίστα των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα μας, υποστήριξε ότι οι νεκροί θα πλησιάζουν τους 50 με 60 ημερησίως, όπως συνέβη και σε αυτό στάδιο της κορύφωσης, εκτιμώντας πως η δυσμενής αυτή πρόβλεψη μπορεί να συμβεί τέλος Νοεμβρίου.

«Θεωρώ ότι έχουμε την υποχρέωση να μειώσουμε τους σκληρούς δείκτες. Το να κάνουν τεστ μια φορά την εβδομάδα τα παιδιά και να βάλουν μάσκες στα σχολεία, όταν φανεί η ανάπτυξη της παραλλαγής Κένταυρος, για να αντιμετωπίσουμε το κύμα αυτό δεν είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει», υποστήριξε ο κ. Σαρηγιάννης. Και όπως τόνισε για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊου στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, «το εβδομαδιαίο τεστ πρέπει να γίνει υποχρεωτικό», ζητώντας επίσης, να γίνεται καλός αερισμός των χώρων ενώ εστίασε στη χρήση συσκευών απολύμανσης του αέρα ιδίως σε Πανεπιστήμια και άλλους κλειστούς χώρους όπου υπάρχει πολύς συχνοτισμός, όπως αεροδρόμια, μετρό, λεωφορεία.

Ο καθηγητής μηχανικής δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αναγκαιότητα της τέταρτης δόσης του εμβολίου δηλώνοντας ότι θα πρέπει να την κάνουν τόσο οι άνω των 60 ετών όσο και οι άνθρωποι μικρότερης ηλικίας, με τη σύμφωνη γνώμη του ιατρού. «Το γεγονός ότι τις δύο πρώτες εβδομάδες από το άνοιγμα των σχολείων δεν θα δούμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων δε θα πρέπει να μας ξεγελάει».

Τέλος, αναφερόμενος στην ευλογιά των πιθήκων και στο αν οι επιστήμονες που παρακολουθούν τα λύματα στα μεγάλα αστικά κέντρα παρακολουθούν την εξάπλωση της μολυσματικής νόσου λέγοντας ότι «υπάρχει ανάπτυξη της ευλογιάς των πιθήκων αλλά είναι ελεγχόμενο. Δεν είναι κάτι που θα δώσει γενικευμένη κατάσταση συναγερμού».

Διαβάστε ακόμη:

Κορωνοϊός: Δύο στους τρεις ασθενείς είναι ακόμη μεταδοτικοί μετά από πέντε μέρες

Κορωνοϊός – Τζανάκης: Σε 1-2 εβδομάδες το «αποτύπωμα» του Δεκαπενταύγουστου

ΗΠΑ: Πειραματικό εμβόλιο mRNA κατά του καρκίνου εξάλειψε όγκους ποντικιών